„Se zguduiau geamurile”. Locuitori din județul Tulcea spun că atacul rusesc de azi-noapte asupra porturilor ucrainene a fost „fără precedent”

„Se zguduiau geamurile”. Locuitori din județul Tulcea spun că atacul rusesc de azi-noapte asupra porturilor ucrainene a fost „fără precedent”

Mai multe mesaje Ro-Alert au fost trimise, în noaptea de vineri spre sâmbătă, 10 februarie, în județele Tulcea și Galați, după ce rușii au lansat un atac asupra porturilor ucrainene de la Dunăre. Locuitori din zonele aflate la câteva sute de metri de granița ucraineană, spun că acesta a fost cel mai intens atac de până acum.

Bubuituri, lumini puternice, geamuri care se zgâlțâiau, stare de neliniște. Asta povestesc mai mulți tulceni că au trăit în noaptea dintre 9 spre 10 februarie 2024, când Rusia a atacat Ucraina, în noaptea de vineri spre sâmbătă, cu 31 de drone de atac Shahed, a anunțat Kievul. Atacuri au avut loc asupra porturilor de la Dunăre, aflate la câteva sute de metri de România.

În Tulcea, dar și în localități din Delta Dunării, au fost auzite mai multe explozii, iar locuitorii din Tulcea și Galați au primit mesaje Ro-Alert.

„Azi-noapte, la ora 2 și jumătate, cam tot orașul era pe net. Nu s-a dormit, imediat după ora 2 s-a dat al doilea Ro-Alert”, povestește, pentru Libertatea, un locuitor din municipiul Tulcea.

„S-au zgâlțâit termopanele, am auzit și avioane. A bubuit foarte tare, fără precedent, parcă niciodată nu s-a auzit așa. Și nici nu văzusem lumina expoziilor de pe balcon”, a adăugat acesta.

MApN a explicat prezența avioanelor într-un comunicat.

„Aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Turce din Baza Aeriană 86 de la Fetești au fost ridicate în jurul orei 01.15 pentru a executa misiuni de cercetare a spațiului aerian național pe timpul acestei situații”, au scris reprezentanții Ministerului Apărării pe site-ul oficial.

Județul „trezit din somn”

Pe pagina de Facebook a publicației Ziarul de Tulcea, mai mulți oameni au petrecut noaptea povestind ce se întâmplă în fiecare locație în parte.

„Delta Dunării, în jur de ora 1 au început. Bubuituri destul de puternice și avioane. Se zguduiau geamurile, mi-a pierit somnul acum”, a spus o utilizatoare Facebook.

„Bombardamente puternice între 12.30 și 2.09, apoi pauză și zgomote de avioane”, a comentat altcineva, completat de un bărbat din Mila 23: „se aud și acum, te trezește din somn”.

Printre localitățile în care urmăritorii publicației au menționat că s-au auzit bubuituri și sunete de explozii s-au numărat Tulcea, Topolog, Baia, Isaccea. „Se aude de parcă tună”, a scris o femeie. 

Conform părții ucrainene, bilanțul atacului cu drone ruse asupra porturilor din țara vecină este de cel puțin patru răniți și mai multe pagube aduse infrastructurii.

Foto: Imagine de arhivă din 2023, cu un atac rusesc asupra Ucrainei surprins din Perirpava / captură Facebook

  

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *