O bloggeriță din Rusia riscă 5 ani închisoare, după ce „a gâdilat” sânul statuii Patriei Mamă din Volgograd. De ce este acuzată

O bloggeriță din Rusia riscă 5 ani închisoare, după ce „a gâdilat” sânul statuii Patriei Mamă din Volgograd. De ce este acuzată

Alena Agafonova, o bloggeriță din Samara, care a „gâdilat” sânul statuia Patriei Mamă din Volgograd și a postat filmarea pe rețelele sociale, a fost reținută pe unul dintre aeroporturile din Moscova, la sosirea din străinătate, a transmis Comitetul Regional de anchetă, citat de publicațiile Afișa și Meduza. Ea este acuzată de „reabilitare a nazismului săvârșită prin intermediul internetului”. Pedeapsa maximă este de 5 ani de închisoare.

Agafonova a filmat un videoclip în care „gâdilă” Patria Mamă în iulie 2023. Atunci i s-a deschis un dosar penal sub un alt articol, „profanarea locurilor de înmormântare ale eroilor”, sub care bloggerița s-a confruntat cu până la două luni de arest.

Bloggerul pro-guvernamental Alexander Talipov a atras atenția asupra clipului „dezgustător”, înregistrat în apropierea unei gropi comune a soldaților ruși morți în „Marele Război Patriotic”.

Ulterior, ea și-a prezentat „cele mai profunde scuze”, spunând că este „proastă”. „În niciun caz nu am vrut să insult Patria Mamă și soldații celui de-al Doilea Război Mondial. De acum încolo voi fi mai atentă la ceea ce public. Îmi pare foarte rău”, a adăugat ea.

Timp de șase luni nu au mai apărut informații despre progresul dosarului ei penal și nici despre reîncadrarea cazului.

Anterior, Comisia de Investigație a precizat că tânăra a plecat din țară pentru a se ascunde de anchetă.

Alena Agafonova

De altfel, ea a fost reținută la Moscova după ce s-a întors din Sri Lanka. A fost preluată de ofițeri și dusă la Volgograd.

Iar Tribunalul Central din Volgograd a arestat-o ​​preventiv până pe 9 martie pentru „reabilitare a nazismului săvârșită prin intermediul internetului”. Pedeapsa maximă este de 5 ani de închisoare.

Patria Mamă este numele mai multor statui uriașe din diferite orașe ale fostei URSS. Toate aceste statui marchează victoria sovietică împotriva naziștilor, în Al Doilea Război Mondial.

  

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *