Scandal după finala Festivalului Sanremo 2024, în care rapperul Ghali a cerut „oprirea genocidului” din Fâșia Gaza | VIDEO

Scandal după finala Festivalului Sanremo 2024, în care rapperul Ghali a cerut „oprirea genocidului” din Fâșia Gaza | VIDEO

Mesajul „Opriţi genocidul” a provocat indignare duminică, 11 februarie, la Festivalul de la Sanremo, cel mai mare eveniment de showbiz din penisnulă. Concursul a fost aspru criticat de Israel, după ce rapperul Ghali care a participat în finală a făcut apel la „oprirea genocidului” în timpul apariţiei sale pe scenă, scrie News.ro citând The Guardian.

Tu che dalla platea hai urlato „CITA GAZA” sei tutti noi. Siamo con Ghali, con Gaza, con la Palestina libera. Siamo la maggioranza rumorosa #StoptheGenocideNow #DomenicaIn pic.twitter.com/oY3me9JnB2

— Gisella Ruccia ☮ (@gisellaruccia) February 11, 2024

🇮🇹 Le rappeur Ghali appelle à mettre fin au génocide au festival de Sanremo.🇪🇸 L’actrice Alba Flores appelle au cessez-le-feu à #Gaza pendant la cérémonie Goya.🇫🇷😴 pic.twitter.com/VEVlWrb8KD

— Amine Snoussi (@amin_snoussi) February 11, 2024

#BoycottEurovision translated for my non-italian oomfs: in video theres italian artist ghali calling for a ceasefire during the sanremo festival (translated: ‘stop genocide’). this clip has been edited off by the national channel broadcasting the festival pic.twitter.com/AsxrHzbT89

— char-el (@ROBlN93) February 11, 2024

Alon Bar, ambasadorul Israelului în Italia, a afirmat că festivalul, care atrage milioane de telespectatori şi este folosit pentru a alege rerpezentantul Italiei la Eurovision, a fost exploatat pentru a „răspândi ura şi provocarea într-un mod superficial şi iresponsabil” după apelul lui Ghali.

„În masacrul din 7 octombrie, printre cele 1.200 de victime s-au numărat peste 360 de tineri măcelăriţi şi violaţi în timpul festivalului de muzică Nova”, a postat Bar, pe reţelele de socializare. „Alţi 40 dintre ei au fost răpiţi şi se află încă în mâinile teroriştilor. Festivalul Sanremo ar fi putut să-şi exprime solidaritatea cu ei. Este păcat că nu s-a întâmplat acest lucru”, a mai scris ambasadorul.

Ritengo vergognoso che il palco del Festival di Sanremo sia stato sfruttato per diffondere odio e provocazioni in modo superficiale e irresponsabile.Nella strage del 7 ottobre, tra le 1200 vittime, c’erano oltre 360 giovani trucidati e violentati nel corso del Nova Music…

— Ambasciatore Alon Bar (@AmbAlonBar) February 11, 2024

Noemi Di Segni, preşedinta Uniunii Comunităţilor Evreieşti din Italia, a declarat pentru agenţia italiană de ştiri Ansa că este dezamăgită că platforma nu a fost folosită pentru a face apel la eliberarea ostaticilor. „Şi ei au dreptul la muzica lor şi la întoarcerea la casele lor”, a spus ea.

În mijlocul controversei, Roberto Sergio, directorul general al televiziunii de stat Rai, care difuzează festivalul, şi-a exprimat solidaritatea „cu poporul israelian şi cu comunitatea evreiască”. El a declarat că programele postului de televiziune „povestesc în fiecare zi tragedia ostaticilor aflaţi în mâinile Hamas” şi că vor continua să facă acest lucru, amintind totodată de „masacrul” din 7 octombrie.

Rapperul Ghali reacționează: „Politica terorii continuă”

Rugat să comenteze reacţia lui Bar, Ghali, ai cărui părinţi au venit în Italia din Tunisia, a declarat la emisiunea Domenica In: „Întotdeauna am vorbit despre aceste probleme, încă de când eram copil, nu după 7 octombrie… faptul că ambasadorul vorbeşte aşa nu este bine. Politica terorii continuă, oamenii se tem să spună stop războiului, stop genocidului, trăim un moment în care oamenii simt că pierd ceva dacă spun «Trăiască pacea»”.

Risposta impeccabile di Ghali#Sanremo #Gaza #Ghali#StopAlGenocidio pic.twitter.com/GhD51Xyi1z

— Radio ☮️ (@RadioDhisagio) February 11, 2024

Și alţi artişti au făcut declaraţii împotriva războiului în timpul evenimentului. Celebrul cântăreţ Eros Ramazzotti a spus: „Gata cu sângele, gata cu războaiele”, în timp ce rapperul Dargen D’Amico a afirmat: „Sunt copii sub bombe, fără apă şi fără mâncare. Tăcerea noastră este o vinovăție comună”.

Festivalul de la Sanremo – a cărui finală din acest an a fost câştigată de Angelina Mango – rareori se desfăşoară fără dispute sau fără critici din partea partidelor de extremă-dreapta din Italia.

Lucio Malan, un senator din partea Fratelli d’Italia („Frații Italiei”), partidul condus de premierul Giorgia Meloni, a declarat: „Un festival de muzică nu este locul potrivit pentru a vorbi despre o criză internaţională, mai ales dacă se face într-o singură direcţie”.

Foto: Profimedia Images

  

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *