Mircea Geoană: Marcel Ciolacu a venit la mine în birou să-mi propună să candidez la președinție, susținut de PSD

Mircea Geoană: Marcel Ciolacu a venit la mine în birou să-mi propună să candidez la președinție, susținut de PSD

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a susținut luni, 12 februarie, la Digi24, că liderii PSD, inclusiv președintele partidului, Marcel Ciolacu, i-au propus să candideze ca independent la președinția României, dar susținut de PSD.

Geoană a afirmat că discuția a avut loc cu „ceva timp în urmă”, fără să precizeze concret când.

„Se întâmplă ceva cu ei și evident că aud și eu și privesc declarațiile. E o anumită nervozitate, un început de iritare. E o vorbă românească: De ce ți-e frică nu scapi. Și apropo de cine dă telefon cui. Eu am avut discuții cu ei, au venit la mine în birou, inclusiv Marcel Ciolacu, să-mi propună să candidez independent susținut de PSD, pentru un calcul foarte simplu, pentru că voturile PSD la alegerile prezidențiale, unde vin patru milioane în plus față de cele obișnuite, nu-s suficiente să câștigi președinția României. Vrei să câștigi strict pe PSD, nu ai voturi. În turul doi nu mai votează aproape nimeni cu PSD-ul, diaspora nu, nehotărâții nu, e o limitare. Pentru participare la vot de 35-40%, scorul PSD-ului e foarte important. Pentru prezidențiale, unde sunt 65% participare pentru președinte, românii se mobilizează și merg la vot. Nu sunt voturi suficiente”, a afirmat Mircea Geoană. 

„E decizia lor ce vor să facă, e decizia mea ce vreau să fac”, a continuat el.

„Am fost dat afară dintr-un partid pe care l-am slujit cu bună credință, poate un șut undeva e un pas înainte”, a adăugat fostul președinte social-democrat din perioada 2005-2010.

Întrebat despre sondajele recente care îl dau pe primul loc în încrederea românilor pentru alegerile prezidențiale, Geoană a răspuns că este măgulit că atât de mulți români au încredere în ceea ce a făcut.

Mandatul lui Mircea Geoană la NATO expiră în octombrie 2024, înaintea alegerilor prezidențiale. Libertatea a scris încă din vara anului trecut, citând surse din anturajul fostului lider PSD, că Geoană se gândește să candideze la Președinția României ca independent, dar până acum Geoană nu a anunțat că își dorește acest lucru.

Pe 31 ianuarie, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că, potrivit statutului partidului, Mircea Geoană nu poate participa la o competiţie internă, pentru că nu este membru PSD, dar dacă dorește, atunci „să ne caute”, fiindcă „am acelaşi număr de telefon”.

PSD și PNL nu au decis comasarea

Afirmațiile au venit în contextul în care, după aproape trei ore de discuții la Palatul Victoria între cele două partide de coaliție, liderul PSD, Marcel Ciolacu, și cel al PNL, Nicolae Ciucă, nu au căzut de acord în privința comasării alegerilor europarlamentare cu cele locale, au declarat luni, 12 februarie, surse din coaliție pentru Libertatea. „Nu știm, sincer, ce șanse mai sunt să ne înțelegem”, au precizat surse din coaliție.

Patru tipuri de alegeri sunt programate în acest an, este vorba despre europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale. În acest moment, singura certitudine este că pe 9 iunie vor avea loc alegeri europarlamentare.

  

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *