România este o ţintă pentru Rusia, ca orice țară care trece prin alegeri, spune ambasadoarea SUA la București

România este o ţintă pentru Rusia, ca orice țară care trece prin alegeri, spune ambasadoarea SUA la București

Ambasadoarea Statelor Unite în România, Kathleen Kavalec, a declarat într-un interviu pentru hotnews.ro că există riscul ca țara condusă de Vladimir Putin să încerce să influențeze alegerile care vor avea loc în acest an prin tehnici de dezinformare.

„Acest risc există, și nu doar în România. Vedem cum Rusia folosește dezinformarea, influența malignă, tactici de intimidare în multe țări, inclusiv în țara mea, în Statele Unite. Așa că da, cred că România, ca orice țară care trece prin alegeri în acest an, este o țintă pentru ruși”, a spus Kathleen Kavalec.

Ambasadoarea SUA a făcut apoi un apel la români să își folosească simțul critic. „Așa că este foarte important ca într-un an electoral să existe o bună educație a alegătorilor, ca mass-media pe care ne bazăm să împărtășească informații bune, să investigheze poveștile care se pot răspândi, să demonstreze dacă sunt adevărate sau nu. Și este important ca fiecare cetățean, ca fiecare alegător să se gândească în mod critic la informațiile pe care le aude”, a punctat ea.

Kavalec a menționat că rețelele sociale sunt mediul perfect pentru a propaga fake-news. „Sau să răspândești o poveste care îi înfurie sau îi supără pe oameni, poate chiar îi determină să iasă în stradă și să protesteze. Și vedem că acest tip de dezinformare este folosit pentru a încerca să divizeze oamenii, pentru a crea provocări, pentru a răspândi informații care nu sunt absolut deloc adevărate, care îi supără pe oameni”, a afirmat diplomatul.

„Așa că, în mod cert, cred că România va fi o țintă. Țara noastră va fi o țintă. Alte țări vor fi o țintă pentru acest tip de dezinformare. Cu toții trebuie să lucrăm împreună, cetățeni, guvernanți, jurnaliști, pentru a încerca să contracarăm acest tip de efort al Rusiei”, a încheiat Kavalec.

Patru tipuri de alegeri sunt programate în acest an în România, este vorba despre europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale. În acest moment, singura certitudine este că pe 9 iunie vor avea loc alegeri europarlamentare.

  

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *