LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 720 | Peste 80 de confruntări militare pe front în ultima zi. Ucraina va produce mii de drone cu rază lungă de acţiune în 2024

LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 720 | Peste 80 de confruntări militare pe front în ultima zi. Ucraina va produce mii de drone cu rază lungă de acţiune în 2024

Ucraina anunță că în noaptea de luni spre marți a distrus 16 din cele 23 de drone lansate de forțele ruse asupra teritoriului său și că în ultimele 24 de ore, pe front, au avut loc 84 de ciocniri militare, cele mai multe în direcția Mariinka din regiunea Donețk. Ministrul ucrainean al digitalizării Mihailo Fedorov a anunțat luni că, în acest an, țara sa va produce mii de drone cu rază lungă de acţiune, care pot fi folosite pentru lovituri în adâncime pe teritoriul Rusiei.

07:3213-02-2024

Ucraina anunță că a distrus 16 drone Shahed din cele 23 lansate de Rusia în timpul nopții

În noaptea de 13 februarie, apărarea aeriană a Ucrainei a distrus 16 drone Shahed din cele 23 lansate de forțele ruse, anunță Forțele Aeriene, citate de Ukrainska Pravda.

„În noaptea de 13 februarie 2024, inamicul a atacat cu 23 de UAV-uri de atac de tip Shahed-136/131 din zonele Primorsko-Akhtarsk – Federația Rusă, Capul Chauda – Crimeea”, au transmis Forțele Aeriene ale Ucrainei.

Ca urmare a activității de luptă, au fost distruse 16 UAV-uri de atac inamice în cadrul regiunilor Dnipropetrovsk, Zaporojie și Herson, mai precizează Ucraina.

07:0613-02-2024

84 de ciocniri militare pe front, în ultimele 24 de ore

În ultima zi, pe frontul din Ucraina au avut loc 84 de confruntări militare între forțele Kievului și cele ale Moscovei, cele mai multe ciocniri desfășurându-se în direcția Mariinka din regiunea Donețk, relatează Ukrainska Pravda, citând raportul de marți dimineață al Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.

„În total, inamicul a lansat 5 rachete și 113 lovituri aeriene, și a efectuat 135 de atacuri cu sisteme de rachete cu lansare multiplă asupra pozițiilor trupelor noastre și a zonelor populate”, se precizează în raportul citat.

Peste 110 localități din regiunile Cernihiv, Sumî, Harkov, Luhansk, Donețk, Zaporojie, Dnipropetrovsk, Herson și Mikolaiv au fost supuse tirului de artilerie, mai precizează armata ucraineană.

De asemenea, aviața ucraineană a atacat 13 zone în care erau concentrate personal rusesc, arme și echipamente militare, iar unitățile forțelor de rachete au lovit 7 zone în care se aflau trupe ale Moscovei.

23:0512-02-2024

Mai mulți lideri occidentali avertizează că Moscova își intensifică propaganda înainte de alegerile europarlamentare

Franța, Polonia și Germania au acuzat luni Rusia că a creat o rețea elaborată de site-uri web pentru a răspândi propagandă pro-rusă pentru a submina guvernele lor, avertizând o răspândire în masă a unui astfel de conținut înainte de alegerile europarlamentare din iunie, relatează Reuters.

„Suntem într-o perioadă de vulnerabilitate cu alegerile europene și, în ceea ce privește Franța, Jocurile Olimpice”, a declarat ministrul francez de externe Stephane Sejourne, într-o conferință de presă comună alături de omologii din Polonia și Germania.

Miniștrii au anunțat că au creat un mecanism comun pentru a detecta și a răspunde la potențialele atacuri rusești pe internet.

Mai multe detalii: Liderii occidentali avertizează privind o campanie amplă de răspândire de propagandă rusească înainte de alegerile europarlamentare

22:3412-02-2024

Forțele ruse au efectuat 71 de atacuri aeriene pe parcursul ultimelor 24 de ore, anunță Statul Major General al Ucrainei

În ultimele 24 de ore, rușii au lansat 5 raiduri cu rachete, 71 de atacuri aeriene și au tras de 45 de ori folosind sistemele de rachete cu lansare multiplă (MLRS) asupra pozițiilor ucrainene și a zonelor populate, afirmă Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, în raportul publicat luni seară, potrivit Ukrainska Pravda

„Pe parcursul zilei, Ucraina a lovit 13 zone în care erau concentrate personal, arme și echipamente militare inamice. Forțele ucrainene de apărare antiaeriană au distrus șase drone de recunoaștere. Forțele de rachete și artileria ucrainene au distrus un vehicul de artilerie inamic”, a precizat conducerea armatei.

Pe frontul din Kupiansk, apărătorii ucraineni au respins un atac rusesc în apropiere de Tabaivka (regiunea Harkov), unde rușii au încercat fără succes să străpungă apărarea trupelor ucrainene.

Pe frontul de la Lîman, soldații ucraineni au respins un atac rusesc în apropiere de Terny (regiunea Donețk), acolo unde trupele ruse au încercat, tot fără succes, să spargă apărarea trupelor ucrainene.

Pe frontul din Bahmut, forțele de apărare ucrainene au respins șase atacuri rusești în apropiere de orașele Bohdanivka, Andriivka și Klishchiivka (regiunea Donețk), unde rușii, cu sprijinul aviației, au încercat fără succes să-și îmbunătățească situația tactică, conform Statului Major General.

Pe frontul de la Avdiivka, trupele ucrainene au respins 14 atacuri rusești în apropiere de orașul Avdiivka și alte 4 atacuri în zonele Tonenke și Nevelske (regiunea Donețk), unde rușii, cu sprijinul avioanelor, au încercat fără succes să străpungă apărarea trupelor ucrainene, conform aceluiași raport, publicat pe Facebook.

Pe frontul din Marinka, forțele de apărare ucrainene continuă să îi țină în loc pe ruși în zonele Heorhiivka, Pobieda și Novomykhailivka (regiunea Donețk), unde rușii, cu sprijinul aeronavelor lor, au încercat să-și îmbunătățească situația tactică de 25 de ori, menționează conducerea armatei ucrainene.

Pe frontul de la Novopavlivka, apărătorii ucraineni au respins un atac rusesc în zona aflată la sud de Prechystivka (regiunea Donețk).

Pe frontul din Zaporojie, forțele de apărare ucrainene au respins un atac rusesc în zona situată la vest de Novopokrovka (regiunea Zaporojie).

În zona de responsabilitate a Grupului strategic operațional Odesa de pe frontul din Herson, rușii nu au renunțat la intenția de a alunga unitățile ucrainene din punctele de sprijin de pe malul stâng (estic) al fluviului Nipru. Astfel, pe parcursul zilei au avut loc două încercări nereușite de a lua cu asalt pozițiile trupelor ucrainene, a mai transmis Statul Major General.

14:1012-02-2024

Ucraina va produce mii de drone cu rază lungă de acţiune în 2024

Ucraina va produce în acest an mii de drone cu rază lungă de acţiune capabile de lovituri în adâncime pe teritoriul Rusiei şi are deja zece companii producătoare de drone ce pot atinge Moscova şi Sankt Petersburg, a anunţat luni ministrul ucrainean al digitalizării Mihailo Fedorov, informează Agerpres, care citează Reuters.

Fedorov s-a referit într-un interviu pentru agenţia de presă britanică la sectorul ucrainean producător de drone de război, în urma valului de atacuri ucrainene cu drone asupra unor instalaţii petroliere ruse în ultimele săptămâni.

„Categoria dronelor-kamikaze cu rază lungă este în creştere, cu o rază de 300, 500, 700 şi 1.000 de kilometri. Acum doi ani, această categorie nu exista deloc”, a declarat ministrul ucrainean.

În vârstă de 33 de ani, Mihailo Fedorov se află în centrul eforturilor Ucrainei de încurajare a startup-urilor militare private de a inova şi de a consolida industria dronelor, în contextul continuării războiului nejustificat şi neprovocat lansat de Rusia în februarie 2022 împotriva ţării vecine.

Potrivit lui Fedorov, valul recent de atacuri asupra unor obiective petroliere ruseşti reflectă progresele înregistrate de guvern pentru liberalizarea rapidă a pieţei dronelor şi pentru sporirea finanţării în această privinţă.

Granturi de aproximativ 2,5 milioane de dolari au fost alocate startup-urilor de tehnologii militare prin intermediul iniţiativei BRAVE1 lansate de guvernul de la Kiev anul trecut, valoare ce ar urma să sporească de zece ori în acest an, a explicat el.

„Ne vom lupta pentru a spori finanţarea şi mai mult”, a adăugat demnitarul ucrainean.

Spre deosebire de Rusia, unde producţia de drone este dominată de stat, marea majoritate a producătorilor de drone din Ucraina sunt privaţi. Fedorov a menţionat că doar una din 10 companii ale căror drone pot ajunge în regiunile Moscova sau Sankt Petersburg este de stat.

Începând din primul an al războiului din Ucraina, Rusia a folosit mii de drone iraniene Shahed, cu rază lungă, ce zboară către ţintă şi detonează încărcătura la impact.

Nivelul producţiei şi livrările de drone ucrainene au sporit de peste 120 de ori în 2023, potrivit lui Mihailo Fedorov.

Per total, peste 300.000 de drone de diferite tipuri au fost contractate anul trecut de guvernul ucrainean, dintre care cel puţin 100.000 au fost trimise pe front, a explicat ministrul ucrainean, care a precizat că cifrele nu acoperă livrările voluntare, ce au o „contribuţie semnificativă”.

  

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *