Rusia se bazează pe stocurile vechi după ce a pierdut un număr „uluitor” de 3.000 de tancuri în Ucraina, conform unui important centru de cercetări militare

Rusia se bazează pe stocurile vechi după ce a pierdut un număr „uluitor” de 3.000 de tancuri în Ucraina, conform unui important centru de cercetări militare

Rusia a pierdut peste 3.000 de tancuri în războiul cu Ucraina, dar dispune de suficiente stocuri de blindate de calitate mai slabă, care pot înlocui pierderile timp de mai mulţi ani, arată raportul anual privind echilibrele militare publicat de Institutul Internaţional de Studii Strategice (IISS) din Londra, scrie Agerpres, preluând Reuters.

Documentul menţionează că ruşii au rămas practic fără echivalentul întregului inventar activ dinainte de invadarea teritoriului ucrainean.

Ucraina a suferit la rândul său pierderi grele din februarie 2022, însă armamentul furnizat de Occident i-a permis să îşi menţină stocurile în paralel cu creşterea calităţii acestora, observă IISS.

Studiul arată că Moscova a scos din conservare mii de tancuri vechi, uneori chiar 90 pe lună, iar în acest ritm ar putea rezista pierderilor încă aproximativ trei ani, chiar fără capacitatea de a produce echipamente noi.

Forţele ruse dispun în prezent de 1.750 de tancuri active, de la modelele T-55 vechi de decenii până la T-80 şi T-90 moderne, iar stocurile sunt de încă 4.000 de blindate.

În aceste condiţii, IISS consideră că blocajul în care a ajuns războiul ar putea continua pe toată durata anului 2024.

Ministerul Apărării de la Moscova a refuzat să comenteze.

Analist: Nivelul pierderilor suferite de armata rusă este „uluitor”

Marți, 13 februarie, Senatul Statelor Unite a adoptat încă o lege privind ajutorul militar pentru Ucraina. Proiectul de lege include 60 de miliarde de dolari destinați Kievului, dar pentru a fi promulgat, el trebuie să fie aprobat și de Camera Reprezentanților din Congres.

Comandanţii ucraineni au indicat că sunt gata să macine în continuare forţele ruse pe un front de 1.000 km.

În ianuarie, comandantul de atunci al forţelor terestre ucrainene, generalul Oleksandr Sîrskîi, a afirmat într-un interviu acordat agenţiei Reuters că prioritatea va rămâne apărarea, însă nu a exclus noi contraofensive.

„Obiectivele noastre sunt neschimbate: menţinerea poziţiilor (…) epuizarea inamicului prin provocarea unor pierderi maxime”, a spus el. Sîrskîi a preluat săptămâna trecută de la generalul Valeri Zalujnîi comanda întregii armate a Ucrainei.

Raportul IISS notează că directorii din industria rusă s-au lăudat cu o producție militară în creștere, în timp ce oficialii ruși au salutat planurile de reluare a producției de tancuri T-80.

Analistul în domeniul apărării Alexander Neill din Singapore consideră că nivelul pierderilor Rusiei – 3.000 de tancuri – este „uluitor”.

„Unele din acestea ar putea fi tancuri mai vechi, deci una din marile întrebări este câte tancuri din cele mai avansate mai are (Rusia) pentru orice ofensivă majoră din viitor”, a apreciat cercetătorul, care este şi membru al grupului de reflecţie Pacific Forum din Hawaii.

La scară mondială, IISS a consemnat creşterea în 2023 a cheltuielilor pentru apărare cu 9% faţă de anul precedent şi estimează că tendinţa va continua şi anul acesta.

Citiți și:

Senatul SUA a aprobat ajutorul militar pentru Ucraina și Israel, dar republicanii din Camera Reprezentanților vor să îngroape proiectul
Deși în defensivă, trupele ucrainene încă pot oferi surprize pe front, afirmă „Leopardul zăpezii”. Comandantul Sîrskîi invocă „avantajul artificial”
Loial lui Zelenski, eficient și diviziv: ce aduce numirea lui Oleksandr Sîrski la șefia armatei ucrainene, într-un moment critic al războiului

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul dintre Ucraina și Rusia

  

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *