Un general polonez vrea ca Varșovia să dețină arme nucleare. „De obicei, astfel de țări nu sunt atacate”

Un general polonez vrea ca Varșovia să dețină arme nucleare. „De obicei, astfel de țări nu sunt atacate”

Generalul Jaroslaw Kraszewski a declarat în presa poloneză că, dacă Varșovia ar avea arme nucleare, ar descuraja o eventuală agresiune, deoarece „cei care posedă capacități nucleare au un nivel foarte ridicat de securitate”, relatează Newsweek.

Generalul polonez a fost întrebat despre un articol din revista britanică The Spectator intitulat „Este timpul să dăm Poloniei arme nucleare”, scris de Dalibor Rohac, membru senior la American Enterprise Institute din Washington D.C.

Jaroslaw Kraszewski a descris un astfel de scenariu „ca fiind foarte realist”, în condițiile în care Rusia este „un vecin imprevizibil”.

„Cei care au capacități nucleare au un nivel foarte ridicat de securitate. De obicei, astfel de țări nu sunt atacate și nici măcar nu se ia în considerare posibilitatea oricărei acțiuni menite să provoace o criză locală. De aceea, consider că deținerea unui astfel de arsenal reprezintă o provocare în următorii ani. Sper că se va ajunge la asta”, a declarat generalul Jaroslaw Kraszewski.

Întrebat despre un interval de timp, generalul a spus că va avea loc o reluare a negocierilor privind aranjamentul forțelor nucleare în lume după războiul din Ucraina, pentru că „Europa de Vest s-a săturat să fie intimidată de Rusia”.

În urmă cu o săptămână, ministrul polonez al apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a afirmat că Polonia trebuie să se pregătească urgent pentru ameninţarea unui război cu Rusia.

În septembrie 2022, președintele polonez Andrzej Duda a declarat că Varșovia a cerut SUA ca armele nucleare să fie plasate în Polonia din cauza amenințării percepute de Rusia, care a desfășurat astfel de arme în țara vecină Belarus.

Varșovia a declarat că nu s-a făcut niciun progres în ceea ce privește amplasarea de arme nucleare în Polonia.

FOTO: Hepta

  

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *