Alexandru Rafila anunță că problemele cauzate de atacul cibernetic s-au remediat la unele spitale. SRI asistă la rezolvarea situației

Alexandru Rafila anunță că problemele cauzate de atacul cibernetic s-au remediat la unele spitale. SRI asistă la rezolvarea situației

Autoritățile au reușit să remedieze în unele spitale problemele cauzate de atacul cibernetic masiv care a lovit în ultimele zile cel puțin 21 de spitale din țară, iar SRI lucrează alături de Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică pentru redobândirea funcţionalităţii sistemelor afectate, a declarat marți ministrul sănătății, Alexandru Rafila, citat de Agerpres.

„La unele dintre ele s-au remediat sistemele informatice, este vorba despre o aplicaţie care se numeşte Hipocrate, ce este utilă pentru introducerea în sistemul de decontare, inclusiv în sistemul de decontare de la casele de asigurări de sănătate, a serviciilor efectuate”, a spus Alexandru Rafila.

Atacul cibernetic a fost executat cu aplicația ransomware Backmydata, un virus din familia ransomware Phobos, care a criptat datele din serverele mai multor spitale din România care folosesc platforma informatică Hipocrate, a anunțat Directoratul Național de Securitate Cibernetică într-un nou comunicat de presă.

Atacul a început de duminică, 10 februarie, cu Spitalul de Pediatrie din Pitești și s-a extins duminică și luni în alte 20 de spitale din toată țara. De asemenea, „79 de spitale au fost deconectate de la internet și asupra lor se desfășoară investigații suplimentare pentru a se stabili daca au fost (sau nu) ținta atacului”, precizează DNSC.

Zeci de spitale din România folosesc, încă de la jumătatea anilor 2000, platforma online Hipocrate prin care toate activitățile din respectivele instituții medicale sunt conectate.

În urma atacului cibernetic care a afectat în ultimele zile activitatea mai multor spitale din București și din țară, a fost trimisă o cerere de răscumpărare pentru echivalentul în bitcoin a aproximativ 157.000 de euro.

  

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *