Mii de oameni vor să-și implanteze un cip în creier de către Neuralink, compania lui Elon Musk. Va putea emite mesaje cu puterea gândului

Mii de oameni vor să-și implanteze un cip în creier de către Neuralink, compania lui Elon Musk. Va putea emite mesaje cu puterea gândului

Firma lui Elon Musk a primit la începutul acestui an aprobarea de a începe testele pe oameni din partea FDA – autoritatea medicală a SUA. Compania își propune să implanteze un dispozitiv care să acționeze ca un „Fitbit în craniu”, scrie Business Insider, care citează Bloomberg.

Mii de oameni și-au exprimat interesul de a primi unul dintre implanturile cerebrale ale Neuralink, conform lui Ashlee Vance, unul dintre biografii lui Elon Musk.

Neuralink, pe care Musk a fondat-o în 2016, încă nu a implantat dispozitivul său la un om, dar își propune să opereze 11 persoane anul viitor și peste 22.000 până în 2030, potrivit lui Vance, care a declarat că a vizitat facilitățile companiei de zece ori în decursul a trei ani.

A primit aprobare în SUA

La începutul acestui an, Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) din SUA a acordat Neuralink aprobarea de a lansa testele pe oameni ale dispozitivului său, pe care Musk l-a descris ca fiind un „Fitbit în craniu”.

Fitbit este un ceas inteligent, care monitorizează mai multe funcții. Compania, care avea operațiuni și în România, după achiziția Vector Watch din 2017, a fost achiziționată în 2021 de Google.

FDA respinsese anterior oferta Neuralink pentru teste pe oameni în luna martie, citând preocupări ăentru siguranță, inclusiv faptul că cipul s-ar putea supraîncălzi sau că firele conectate la acesta s-ar putea deplasa.

În septembrie, Neuralink a început recrutarea pentru primul său test pe oameni.

Compania caută persoane paralizate

Compania a precizat într-o postare pe blog că este în căutare de persoane care au paralizie la toate cele patru membre din cauza unei leziuni a măduvei spinării sau a sclerozei laterale amiotrofice.

În final, compania speră să realizeze un dispozitiv care să creeze un fel de simbioză între oameni și mașini și care să le permită oamenilor să trimită mesaje sau să se joace, folosindu-se doar de gândurile lor.

Dar, mai întâi, compania își propune să ajute persoanele cu tulburări neurologice.

Operație de câteva ore cu un chirurg și un robot

Vance, autorul biografiei din 2015 „Elon Musk: Tesla, SpaceX și căutarea unui viitor fantastic”, a declarat că în ciuda „unei revărsări de interes din partea a mii de potențiali pacienți”, compania este încă în căutarea primului voluntar sau a „cuiva dispus să i se îndepărteze o bucată din craniu de către un chirurg pentru ca un robot mare să poată introduce o serie de electrozi și fire super-subțiri în creierul său”.

Biograful lui Musk a declarat că este nevoie de „câteva ore” pentru ca un chirurg să efectueze operația și apoi de aproximativ 25 de minute pentru ca robotul să introducă dispozitivul, împreună cu matricea sa ultra-subțire de 64 de fire diferite.

Dispozitivul va înlocui porțiunea de craniu care a fost îndepărtată. Vance a spus că firele sunt atât de subțiri încât au o lățime de aproximativ 1/14 din cea a unui fir de păr uman.

A făcut 155 de operații pe animale

Neuralink a efectuat până acum 155 de operații de implantare cu ajutorul robotului pe o varietate de animale, inclusiv porci și maimuțe, a scris Vance.

Dar, în stilul tipic al lui Musk, miliardarul a continuat să facă presiuni pentru ca robotul să se miște mai repede, precum și pentru ca operația să fie efectuată fără ajutor uman.

Un purtător de cuvânt al Neuralink nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Alte startup-uri sunt mai avansate

Biograful a mai precizat că Musk a subliniat necesitatea de a combate concurența altor startup-uri, precum Synchron și Onward, care au început deja testele pe oameni.

„În prezent, ne bat puternic”, a declarat Musk după ce Synchron a implantat primul său dispozitiv la un pacient din SUA în iulie 2022.

În decembrie 2021, unul dintre pacienții Synchron din Australia a fost prima persoană care a trimis un tweet folosind doar gândurile sale, conform sursei citate.

Musk a avertizat, de asemenea, că Neuralink trebuie să își accelereze ritmul „ca și cum ar veni sfârșitul lumii” pentru a ține pasul cu inteligența artificială și cu posibilitatea ca aceasta să nu ar fi prietenoasă cu oamenii, conform lui Vance.

„Nu le putem exploda pe primele trei”

Cu toate acestea, în timp ce „simțul maniacal al urgenței” al lui Musk ar putea funcționa la Tesla sau SpaceX, unde a dormit pe podeaua fabricii pentru a respecta termenele limită, cel puțin un director Neuralink a fost precaut.

„Nu putem să le aruncăm în aer pe primele trei. Asta nu este o opțiune aici”, i-a spus Shivon Zilis, directorul de proiecte speciale al Neuralink și mama a doi dintre copiii lui Musk, cu referire la primele trei rachete ale SpaceX, care au explodat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *