Cum a devenit „scrisoarea lui bin Laden către America” virală pe TikTok – și aprobată de unii americani. The Guardian a șters-o de pe site

Cum a devenit „scrisoarea lui bin Laden către America” virală pe TikTok – și aprobată de unii americani. The Guardian a șters-o de pe site

„Scrisoarea” lui Osama bin Laden către America, un mesaj care datează din 2002, s-a viralizat în mod neașteptat în ultimele zile pe platformele sociale, în special pe TikTok, și chiar primește credit din partea unor tineri, inclusiv americani, care citesc argumentele liderului terorist, ucis în 2011 de trupele speciale SUA, în contextul actualului război din Gaza, scriu CNBC, revista Rolling Stone și site-ul american The Daily Beast.

Mesajul lui Osama bin Laden, destinat adepților săi, dar și publicului larg, a fost trimis inițial de liderul terorist, și apoi mediatizat, după atentatele de la 11 septembrie 2001, soldate cu moartea a aproape 3.000 de oameni.

Textul, care conține printre altele incitare la ură și limbaj antisemit, explică de ce consideră al-Qaida că atacurile împotriva SUA și a civililor americani sunt necesare.

Scrisoarea pare să fi fost descoperită, după 21 de ani, de o tânără care postează pe TikTok sub numele Lynette Adkins, scrie site-ul televiziunii CNBC.

„Vreau ca toată lumea să se oprească din ceea ce face chiar acum și să meargă să citească «Scrisoarea către America»”, a spus tânăra într-un clip postat marți pe platformă. „Apoi spuneți-mi ce părere aveți. Pentru că simt că trec printr-un fel de criză existențială în acest moment și mulți oameni trec prin asta. Așa că am nevoie ca și altcineva să simtă asta”, a continuat ea.

Unii comentatori s-au simțit la fel de impresionați de acest document. „Tocmai l-am citit…mi s-au deschis ochii”, a scris unul dintre ei. Clipul în sine a devenit viral, alți tineri TikTokeri distribuind, de asemenea, scrisoarea în mod aprobator și încurajându-i pe urmăritori să o citească.

„Am fost mințiți toată viața noastră, îmi amintesc că am văzut cum oamenii aplaudau când Osama a fost ucis”, a scris un utilizator în vârstă de 25 de ani care a postat scrisoarea în întregime. „Eram un copil și asta m-a derutat. Mă buimăcește și astăzi. Lumea merită mai mult decât ceea ce le-a făcut această țară”, a spus el.

În mesajul său, bin Laden acuză SUA, printre altele, de sprijinirea statului israelian. „Crearea și continuarea (existenței) Israelului reprezintă una dintre cele mai mari crime, iar voi sunteți liderii criminalilor săi”, a susținut bin Laden. „Fiecare persoană ale cărei mâini au fost murdărite de contribuția la această crimă trebuie să plătească prețul”, a spus bin Landen.

Liderul terorist, responsabil pentru mai multe atacuri împotriva occidentalilor, a mai vorbit despre necesitatea de a „răzbuna” opresiunea Plestinei, justificând în același timp uciderea civililor.

„Poporul american este cel care plătește taxele care finanțează avioanele care ne bombardează în Afganistan, tancurile care ne lovesc și ne distrug casele din Palestina, armatele care ne ocupă pământurile din Golful Arabiei și flotele care asigură blocada Irakului”, a scris el. „Iată de ce poporul american nu poate să nu fie nevinovat de toate crimele comise de americani și evrei împotriva noastră”, a spus el.

Viralizarea mesajului a venit într-un context deosebit de tensionat în lunme, inclusiv în SUA, pe fondul războiului din Orientul Mijlociu. Numeroși americani, în special cei de stânga, l-au acuzat pe președintele Joe Biden că nu a făcut suficient pentru a constrânge Israelul să oprească bombardamentele din Gaza, soldate cu mii de morți.

În același timp, conflictul a declanșat un val de antisemitism în întreaga lume, comunitățile evreiești din mai multe țări spunând că se simt amenințate.

Scrisoarea, scrie revista Rolling Stone, conține limbaj antisemit și incitare la ură, printre altele. Bin Laden scrie că țara este dominată de evrei care „controlează politicile, mass-media și economia”, condamnând în același timp homosexualitatea și sexul în afara căsătoriei drept „imorale” și acuzând SUA de răspândirea SIDA, pe care a numit-o „invenție americană satanică”.

Marea majoritate a celor care au distribuit scrisoarea lui bin Laden au folosit drept sursă ziarul The Guardian, care publicase integral textul, în 2002. După viralizarea dezbaterii, cotidianul britanic a decis să șteargă textul integral.

„Această pagină afișa anterior un document care conținea, în traducere, textul integral al «scrisorii lui Osama bin Laden către poporul american». Documentul a fost eliminat pe 15 noiembrie 2023”, a scris The Guardian, pe pagina care conținea amintita scrisoare.

Într-o declarație pentru site-ul american The Daily Beast, un purtător de cuvânt al The Guardian a precizat că scrisoarea fusese difuzată fără „contextul original”. „Transcrierea publicată pe site-ul nostru în urmă cu 20 de ani a fost distribuită pe scară largă astăzi pe rețelele sociale fără contextul original”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Ulterior, cititorii au fost redirecționați către o altă pagină care descria pe scurt textul scrisorii și contextualiza situația.

Ștergerea scrisorii a stârnit oricum și mai multe discuții pe TikTok și X (fostul Twitter), unde oamenii au pus la îndoială decizia editorială și au cerut alte linkuri către document.

<blockquote class=”twitter-tweet”><p lang=”en” dir=”ltr”>It’s incredibly odd to me that ‘A Letter to America’ penned by bin Laden was removed from The Guardian today. This letter was printed on their site in 2002 and removed after TikTokers started examine it due to his mention of Israel and Palestine. <a href=”https://t.co/68bMWIpkYI”>pic.twitter.com/68bMWIpkYI</a></p>&mdash; Denisse Takes (@denissetakes) <a href=”https://twitter.com/denissetakes/status/1724911082790338656?ref_src=twsrc%5Etfw”>November 15, 2023</a></blockquote> <script async src=”https://platform.twitter.com/widgets.js” charset=”utf-8″></script>

„Din fericire, nu ne pot șterge amintirile și nici nu pot anula radicalizarea noastră ulterioară”, a scris un utilizator X. „Ei chiar vor să rămânem ignoranți”, a scris un alt utilizator.

Dar mulți alți oameni au fost șocați să vadă simpatie sau înțelegere pentru teroristul care organizat atacurile de la 11 septembrie. „Acești așa-numiți stângiști de pe TikTok îl laudă acum pe Osama bin Laden?”, s-a întrebat cineva te X. „Cum te radicalizezi până la ridicol?”, a continuat el.

  

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *