Momentul în care un camion este spulberat de un tren care s-a oprit după 350 de metri, în Belgia: „Arăta ca după bombardament”

Momentul în care un camion este spulberat de un tren care s-a oprit după 350 de metri, în Belgia: „Arăta ca după bombardament”

Camera de supraveghere instalată în dreptul unei treceri la nivel cu calea ferată a filmat momentul în care un tren lovește un camion, în Ardooie, Belgia. Șoferul TIR-ului e grav rănit, cincisprezece pasageri din tren au fost răniți ușor, scrie cotidianul Het Laatste Niewus.

Marți, 14 noiembrie, la ora 11:40, a avut loc un accident grav cu un tren, la o trecere la nivel de pe Oude Heirweg din Koolskamp. Trenul a lovit în plin un camion și a deraiat. Va mai dura câteva zile înainte ca circulația trenurilor să fie posibilă din nou pe linia dintre Lichtervelde și Roeselare.

Mecanicul trenului și-a dat seama că impactul cu camionul rămas blocat pe șine nu poate fi evitat, a tras frâna de urgență și a accelerat pe mers înapoi. Șoferul TIR-ului a trebuit să fie eliberat de pompieri din ceea ce a mai rămas din cabină.

„A fost o lovitură extraordinară. Arăta ca un bombardament. Trenul s-a oprit câteva sute de metri mai târziu și toți pasagerii au fost catapultați de pe bănci. A izbucnit și un incendiu. Nu cred că sunt răniți, dar sunt îngrijorat de mecanicul de tren”, a declarat Johan Dockx, pasager în trenul de mare viteză. Nu știa că mecanicul locomotivei a scăpat nevătămat.

<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/nJm3JMy2TOI?si=R3Cne2VFIkdmGYQD” title=”YouTube video player” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share” allowfullscreen></iframe>

Șoferul unei dube care circula pe aceeași direcție cu camionul a văzut totul: „A fost foarte ciudat. Semaforul roșu de la trecerea la nivel funcționa. Camionul a continuat să circule, dar a avut probleme când barierele au căzut. Bănuiesc că trebuie să fi intrat în panică, pentru că dacă ai prins bariera deasupra, într-o astfel de situație, ar trebui să poți să conduci cu un camion, măcar poți să rupi bariera. Dar camionul a rămas șine, șoferul nici nu a coborât”.

Șoferul dubei și-a dat seama că lucrurile aveau să meargă prost. „Nu era nimeni să aștepte în spatele meu, am văzut în oglinda mea retrovizoare. Am dat cu spatele câteva zeci de metri, pentru că știam că resturile ar putea zbura departe. Temerile mele s-au dovedit a fi justificate. Impactul a fost teribil și imediat după impact a ieșit o minge de foc uriașă din camion”.

Trenul, care a suferit și avarii de incendiu în față și a fost parțial deraiat, s-a oprit după aproape 350 de metri. Aproape toate vagoanele au fost avariate de resturile din camion. Aproximativ 50 de pasageri au fost evacuați, mai întâi la o cafenea din apropiere, apoi cu autobuzele către stațiile Lichtervelde și Gent Sint-Pieters. Mai mulți oameni au ales să continue să călătorească singuri.

Foto: HLN / Captură video

Potrivit lui Frédéric Petit de la Infrabel, „va mai dura câteva zile înainte ca traficul trenurilor să fie din nou posibil pe linia dintre Lichtervelde și Roeselare”. „Au fost lovite liniile aeriene și a fost avariată și infrastructura de lângă trecerea la nivel. Toate traversele trebuie înlocuite pe o distanță de 350 de metri. De asemenea, un semnal luminos a fost complet distrus și trebuie instalată o nouă barieră. Dar înainte de a putea începe reparațiile, linia trebuie mai întâi curățată. Toate resturile din camion trebuie îndepărtate, iar trenul va fi remorcat”.

Parchetul a desemnat un expert rutier pentru a investiga în continuare cauza accidentului. Nu este prima dată când un accident se produce la această trecere la nivel. Anul trecut, în decembrie, un camion s-a stricat la trecerea la nivel, fiind vorba tot de un șofer care a ignorat semaforul roșu. Atunci, camionagiul a apucat să coboare din cabină și să fugă, înainte ca trenul să lovească TIR-ul.

  

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *