Mitropolia Moldovei a respins inițiativa lansată de mai mulți preoți din Chișinău de a adera la Patriarhia Română

Mitropolia Moldovei a respins inițiativa lansată de mai mulți preoți din Chișinău de a adera la Patriarhia Română

Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove, subordonată Patriarhiei Ruse, a respins joi, 16 noiembrie, demersul lansat de un grup de preoți din Chișinău de a trece sub Patriarhia Română, în cadrul unei ședințe a Consiliului Eparhial, transmite Ziarul de Gardă.

Vicarul Ioan Moșneguțu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei, a declarat că Mitropolia Moldovei își păstrează statutul ei actual.

„În mod special, s-a vorbit despre păstrarea și consolidarea Bisericii Ortodoxe din Moldova, în contextul zvonurilor din ultimul timp, precum că Biserica Ortodoxă din Moldova, o parte a clericilor ei vor adera la Mitropolia Basarabiei. Astăzi dezmințim această poziție eronată, promovată în instituțiile media. În cadrul ședinței, a fost adoptată o decizie potrivit căreia, Biserica Ortodoxă din Moldova își păstrează statutul ei actual”, a declarat Ioan Moșneguțu.

El a subliniat că nu vor exista discuții cu privire la aderarea acestei Mitropolii la Patriarhia Română.

„Îl avem pe Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir, Întâistătător al Bisericii Ortodoxe din Moldova. Clerul și poporul rămâne fidel Bisericii Ortodoxe din Moldova și Înaltpreasfințitului Mitropolit Vladimir. Nu vor fi inițiate discuții privind aderarea Bisericii Ortodoxe din Moldova la Patriarhia Română sau la alte structuri”, a mai spus Ioan Moșneguțu.

Pe 11 noiembrie, mai mulți preoți și credincioși din protopopiatul sector II din Chișinău au semnat o scrisoare către Înaltpreasfințitul Vladimir, Mitropolitului Chișinăului și al Întregii Moldove, în care îi cereau să inițieze procesul de aderare a întregii Mitropolii a Moldovei în subordinea Patriarhiei Române.

Aceștia au motivat demersul în contextul „realităților extraordinare în care se află Biserica Ortodoxă din R. Moldova și în contextul războiului injust și perfid pe care Rusia îl duce în Ucraina”.

Pe 5 septembrie, Mitropolitul Vladimir i-a adresat o scrisoare patriarhului Kirill, în care l-a informat că nu poate face nimic pentru a opri ascensiunea Mitropoliei Basarabiei în R. Moldova și că biserica rusă este percepută în societate ca un avanpost al Kremlinului și un susținător al intervenției ruse în Ucraina.

  

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *