Maurice Munteanu, despre ținutele lui Iohannis în Africa: „Să apari în alb la safari pare ușor sfidător, în acest moment. Nu poți veni ca și cum ai fi Frank Sinatra, Rockefeller sau Kennedy”

Maurice Munteanu, despre ținutele lui Iohannis în Africa: „Să apari în alb la safari pare ușor sfidător, în acest moment. Nu poți veni ca și cum ai fi Frank Sinatra, Rockefeller sau Kennedy”

Fashion editor la revista Elle, Maurice Munteanu a comentat, pentru Libertatea, aparițiile vestimentare ale președintelui Klaus Iohannis și ale soției lui, Carmen Iohannis, în Africa, unde cuplul prezidențial se află într-o vizită oficială. El a comentat și alte ținute purtate de președinte și de soția sa în acțiunile sale, din Egipt în Delta Dunării.

Soții Iohannis au mers în safari, miercuri, în Parcul Național Nairobi, iar imaginile au fost publicate pe Twitter de către Kenya Wildlife Service, instituția care are rolul de a derula programe specifice pentru a ajuta animale aflate în pericol de dispariție și habitatele lor naturale. Apoi au apărut și pe pagina Administrației Prezidențiale.

Ținând cont și de aparițiile președintelui din trecut, din alte deplasări externe, vacanțe sau evenimente din țară, fashion editorul Maurice Munteanu îl compară pe Iohannis cu foști președinți americani sau celebrități precum Frank Sinatra. Un lucru iese însă în evidență, în cazul președintelui român, afirmă Maurice Munteanu, și acela este inadecvarea. 

„Mi-e foarte greu să decupez din context ținutele pe care le poartă președintele Iohannis în Africa în momentul în care acum se întâmplă ce se întâmplă. Toată situația asta mă trimite, dacă vrei, la tipul de imagini pe care le făcea celebrul fotograf Slim Aarons, în perioada anilor ‘50 și ‘60 – cu toate acele decoruri aristocratice, burgheze ș.a – dată fiind situația actuală. Și nu mă refer doar la conflictul din Israel și această dramă sinistră, sau la Ucraina. Mă refer inclusiv la ce se întâmplă în acest moment în politica din România. În acest context, tu să apari îmbrăcat în alb la safari pare ușor sfidător”, afirmă Maurice Munteanu. 

Maurice Munteanu Foto: Facebook

„Mi se pare un aspect sfidător”

„Sigur că noi, acum, ar trebui să ne referim strict la ținute pentru că, de fapt, treaba mea și rolul meu până la un punct, cel puțin, este acela de a comenta niște ținute vestimentare. Dar în acest peisaj, în acest context social, economic și mai ales politic, tipul de loisir – care se referă la safari și la ținute albe -, care mă duce cu gândul, dacă vrei, la ce înseamnă un tip de glamour italian, mari antreprenori sau, nu știu, perioada de glorie a lui Franck Sinatra, Reagan (n.r. Ronald Reagan, fost președinte al SUA), dry martini, garden party ș.a. mi se pare, personal, sfidătoare”, a subliniat fashion editorul. 

El a menționat și cheltuielile încă ținute secret de administrația prezidențială legate de deplasările externe ale președintelui Iohannis. Cheltuieli despre care Recorder a dezvăluit că s-ar ridica la zeci și chiar sute de mii de euro pentru un zbor cu avionul privat. 

„Din nou, mi se pare un aspect sfidător. Pentru mine ca cetățean. Apoi, pentru mine ca fashion editor. Iar albul, acest alb care trimite, cumva, către o puritate, pace ș.a., în momentul acesta, prin vestimentație, nu face altceva, din punctul meu de vedere, decât să anuleze, practic, acest mesaj de pace. Mai cu seamă că vorbim și de o prezență, mă refer la președintele Iohannis, care, de fapt, înseamnă mai mult o absență. Și-atunci, nu mai vorbim de o simplă costumație, ci la o declarație de intenție”, susține Maurice Munteanu.

Nu înțeleg de unde această mare de alb”

Nu e prima dată când soții Iohannis aleg ținute în alb pentru vacanțe sau deplasări în țară. De pildă, în vacanța din Egipt, unde cuplul prezidențial a fost surprins în 2021, Klaus și Carmen Iohannis s-au afișat în ținute all white.

Klaus și Carmen în Egipt

Și pe 1 septembrie, anul acesta, cuplul prezidențial a mers în vizită în Delta Dunării, de Ziua Rezervației Biosferei Delta Dunării, unde s-a plimbat cu barca. Ambii au ales să poarte alb, lucru remarcat și de Maurice Munteanu. 

„Prin comparație, dacă ar fi să analizez ținutele pe care le poartă Carmen Iohannis și avem, de exemplu, acea imagine de pe barcă (n.r. din vacanța în Deltă a cuplului prezidențial), în rochia albă și cu sandale, tot ce pot să spun este că el se decupează mult mai coerent. Sigur, îl ajută foarte mult și statura, culoarea părului, acest aspect, dacă vrei, mai germanic. Și atunci, prin comparație, Carmen Iohannis pare ușor intrată la apă. Întotdeauna există niște greșeli pe care ea le face în alegerea pieselor și mai ales a accesorilor”, a comentat fashion editorul. 

„În cazul de față, sandalele, care sunt complet nepotrivite. Adică nu sunt nici retro, nici actuale, nici clasice, așa cum ar trebui să fie. Nu sunt decât niște sandale demodate și complet nefericite. Lăsând la o parte modelul fetițistic al rochiei, cum îmi place mie să spun, din nou ne confruntăm cu același alb. Nu înțeleg de unde această mare de alb, așa cum nu înțeleg vizita în Africa, deși nu e treaba mea să comentez misiunile diplomatice ale României. De aceea hainele cad sau trec, dacă vrei, într-un plan secund”, a adăugat Maurice Munteanu. 

Aparițiile lui Iohannis sunt în contrast cu cele ale altor politicieni de rang înalt, spune fashion editorul, care aduce aminte de aparițiile mult mai modeste ale Angelei Merkel.  

„Nu am o problemă nici cu apariția lui pe bicicletă, de pildă, dacă e să mă uit la galeria de imagini cu președintele, nici cu el în geaca roșie, dar nu pot să nu mă gândesc de exemplu la celebra imagine de acum 2 sau 3 ani cu Angela Merkel, surprinsă pe stradă în Berlin, alături de soțul ei, de o modestie și de o decență incredibilă. Pe mine m-a impresionat foarte mult. Sau cu primul ministru al Danemarcei, dacă nu mă înșel, pe bicicletă”.

Servant Leadership !Mrs. Angela Merkel 🙏💐Returning from marketwith her husband.She receives no free state service,no housing, no electricity, no gas,no water, no free phonefrom Germany’s budget. She does her shopping,pays for her groceries!Lives like any citizen! pic.twitter.com/mRdJDGGRkx

— M V Rao @ Public Service (@mvraoforindia) January 18, 2021

„Sigur că probabil și la noi se încearcă cumva aceeași abordare, un pic socialistă, care să se apropie de popor, care să arate un fel de normalitate. Sigur că președintele apare printre oameni, se plimbă cu bicicleta, dar de fapt, având în vedere din nou situația avioanelor, chestia asta devine și mai sfidătoare, și mai ridicolă. Și, cumva, dacă vrei, un fel de mascaradă. Un fel de statement care să anuleze de fapt niște acțiuni ce nu pot fi anulate. Pentru că nu există transparență, nu există discurs și nu există niciun fel de cum să spun… căldură. Pentru că în momentul ăsta e nevoie de căldură, inclusiv din punct de vedere vestimentar”. 

„Nu poți să apari ca și cum ai fi Frank Sinatra, sau ca și cum ai fi Rockefeller sau Kennedy ș.a.”, a adăugat fashion editorul.

Maurice Munteanu a explicat și ce ar putea purta, în schimb, Klaus Iohannis, la întâlnirile oficiale, potrivit statutului său de președinte al României. 

„Președintele Iohannis ar trebui să poarte, din punctul meu de vedere, la reuniunile oficiale care se întâmplă seara, un costum negru impecabil, nu neapărat

ceva care iese în evidență. Vezi imaginea aceea cu papionul negru, cămașa albă, blazerul acela fitted, care mă trimite din nou cu gândul către președinții americani, dar într-o perioadă în care America era înfloritoare și vorbim despre o cu totul și cu totul altă cultură. Nu într-un spațiu în care educația practic nu există. Nu într-un spațiu în care politica sau mediul politic practic nu există. Tu nu poți să apari ca și cum ai fi Frank Sinatra, sau ca și cum ai fi Rockefeller sau Kennedy și așa mai departe”.

În lumina acestor aspecte, găsesc că este nepotrivită propunerea aceasta ultra glamour, ultra aristocratică, ultra… O euforie în alb care nu își are sensul în acest context social și politic

Maurice Munteanu, fashion editor:

Carmen Iohannis a încălcat codul vestimentar în vizita din Kenya 

Maurice Munteanu a confirmat că soția președintelui a încălcat protocolul vestimentar, în prima zi a vizitei oficiale în Kenya, purtând sandale asortate la un costum lila. 

„Trebuie să fac o comparație cu Brigitte Macron. Și la Brigitte Macron uneori vedem piele. Dar la ea chestiunea aceasta este foarte bine controlată. Vedem ori picior, dar piciorul este acoperit în partea de jos, mă refer la încălțări. Ori brațe, dar din nou ce se întâmplă în partea de jos este acoperit complet. Aici, la Carmen Iohannis, mâneca este mult prea scurtă. Mai cu seama că și degetele sunt la vedere. Nu mi se pare o ținută pentru o vizită oficială. Nu ar fi trebuit sub nicio formă să aleagă sandale. Reverul blazerului este unul foarte nefericit. Ne întoarcem din nou către acel lady like, care se dorește și prezidențial și Jackie Onassis. Numai că întotdeauna, nu știu cum se întâmplă, nu reușește să aibă acel look classy”, a explicat fashion editorul. 

În niciun caz nu vii cu logo la vedere”

Cu privire la accesoriile de brand, care costă sute de euro, pe care Carmen Iohannis a început să le afișeze în vizitele sale oficiale alături de președinte, Maurice Munteanu a punctat: „În ceea ce privește alegerea sandalelor lui Valentino, asta nu mi se pare neapărat o chestiune gravă. Să nu uităm că a mai apărut odată cu o geantă Chanel. 

O geantă Chanel care face parte dintr-o colecție… nu vreau să-i spun accesibilă, pentru că Chanel nu e neapărat accesibil. Dar nu face parte dintre gențile de top de la Chanel. Și, până la urmă, o soție de președinte cred că-și poate permite o geantă de 850 de euro. Adică nu e un capăt de țară. Până la urmă, și un cetățean oarecare care-și dorește acea piesă, dacă face niște economii, își poate cumpăra acea geantă. O poate considera o investiție și o poate purta 10, 15 ani de acum înainte”. 

Nu prețul ridicat al accesoriilor pe care le poartă Carmen Iohannis este problema, subliniază fashion editorul. Ci mesajul pe care îl transmite. 

De altfel, soția președintelui a purtat, în ziua de safari, după cum a scris Libertatea, o curea Louis Vuitton, în valoare de 440 de euro, aproape 2.200 de lei, conform site-ului oficial al brandului.

„În primul rând, lăsând la o parte că este soția președintelui, eu cred că nu ar trebui să alegem niciodată genul acesta de curele cu logo la vedere. Mă refer la ce înseamnă Hermès, Vuitton și așa mai departe. Există excepții, bineînțeles, în ceea ce privește curelele de seară. Cum ar fi curelele de la Chanel, care au decorații, care pot fi puse cu rochii de mătase și care arată foarte bine așa. Dar asta este o excepție. În niciun caz nu vii cu logo la vedere”, explică Maurice.  

„Când vreodată în istorie ar fi apărut Angela Merkel cu o curea Vuitton?!”

„N-aș avea nicio problemă dacă ar avea un costum negru, impecabil, Dior, să spunem, pe care nu scrie nimic. Fustă neagră, superbă, și un blazer. Eh, în momentul în care eu îmi pun o curea Louis Vuitton cu brandul la vedere, pe mine chestia asta automat mă proiectează în Europa de Est. Sigur că suntem în Europa de Est. Dar mi-aș dori ca cel puțin din punct de vedere vestimentar, estetic, să se îmbrățișeze o direcție mai vestică, mai europeană. Când vreodată în istorie ar fi apărut Angela Merkel, revin la ea, cu o curea Vuitton?! Niciodată!”, spune Maurice Munteanu.

„E o chestiune care ține în primul rând de educație, de estetică, mai cu seama că doamna Iohannis este, din câte știu, profesoară. N-aș vrea să se înțeleagă greșit această chestiune cu Europa de Est. Pentru că trăim în Europa de Est. Dar având în vedere ce se întâmplă în Rusia… cred că toată lumea va înțelege ce spun prin direcție europeană. Estetic, bineînțeles”, a explicat fashion editorul.  

  

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *