Parlamentul Turciei începe să examineze protocolul privind aderarea Suediei la NATO

Parlamentul Turciei începe să examineze protocolul privind aderarea Suediei la NATO

Protocolul privind aderarea Suediei la NATO, a cărui examinare începe joi, a fost trimis Parlamentului turc de președintele Recep Tayyip Erdogan, la sfârșitul lui octombrie, o posibilă ratificare fiind așteptată până la finalul lunii, relatează AFP, citată de News.ro.

Primul pas este examinarea protocolului în Comisia de Politică Externă a Legislativului, după care acesta va fi trimis către plen, unde urmează ratificarea prin vot.

În luna martie, atunci când Turcia a ratificat aderarea Finlandei la alianța militară, între cele două etape a trecut o săptămână.

Turcia și Ungaria sunt singurele state membre NATO care nu au dat încă undă verde aderării Suediei care a depus o cerere în acest sens, alături de Finlanda vecină, în mai 2022.

Președintele Erdogan a declarat în luna iulie că subiectul aderării Suediei la NATO nu va fi abordat mai devreme de luna octombrie și că decizia finală aparține Parlamentului.

Turcia s-a opus luni la rând primirii țării nordice în alianța militară invocând indulgența autorităților de la Stockholm față de militanţii kurzi refugiaţi pe teritoriul ţării, membri ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), pe care Ankara îl consideră organizație teroristă.

Tensiunile dintre cele două țări au fost amplificate în ultimele luni și de mai multe incidente în care exemplare din Coran, cartea sfântă a musulmanilor, au fost arse în Suedia, Ankara cerând interzicerea acetor fapte. Guvernul suedez a condamnat incidentele, însă aceste proteste au fost considerate legale, în conformitate cu legile Suediei privind libertatea de exprimare.

Cât despre Ungaria, care, de asemenea, nu a ratificat aderarea Suediei la NATO, secretarul general al alianței, Jens Stoltenberg a făcut apel ca acceptul să fie dat „cât mai rapid posibil” şi „fără vreo întârziere suplimentară”.

Foto: Hepta

  

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *