De unde vine și la ce se folosește expresia „în șir indian”

De unde vine și la ce se folosește expresia „în șir indian”

Limba română are o mulțime de expresii și zicale, unele amuzante, altele pline de tâlc. Cum limba noastră a avut numeroase influențe de-a lungul timpului, este interesant de știut de unde provin unele dintre aceste expresii. Așadar, află care este originea expresiei „în șir indian”

Care este originea expresiei „în șir indian”

Atât pe teritoriul țării noastre, cât și în rândul altor popoare ale lumii expresiile cu tâlc și zicalele sunt o formă de a transmite mesaje, obiceiuri și învățături mai departe prin viu grai. Limba română a avut numeroase influențe de-a lungul timpului, astfel că anumite expresii au origini destul de incerte.

Expresia în șir indian se regăsește și în limba engleză – in Indian file. Expresia face o referire la percepția pe care o aveau coloniștii despre mersul indienilor americani – adică într-o linie, unul în spatele celuilalt pe poteci, prin pădure.

În franceză, o expresie similară – „file indienne” – este folosită pentru a se referi la modul în care indienii obișnuiau să se miște prin pădure.

Ce înseamnă „în șir indian”

În general, atunci când cineva spune că ceva este așezat sau organizat „în șir indian”, se referă la faptul că lucrurile sunt aranjate într-un șir ordonat sau într-un aliniament liniar. Este o expresie folosită mai mult în context informal sau cotidian pentru a descrie modul în care obiectele sau persoanele sunt dispuse în linie.

De ce este controversată expresia ”în șir indian”

Cu toate acestea, termenul „in Indian file” a fost considerat în mare măsură învechit și chiar insensibil și ofensator. Prin urmare, în statele vorbitoare de limba engleză se preferă utilizarea expresiei „in single file” pentru a descrie o așezare sau aliniere într-un șir lung și drept.

Acest lucru s-a întâmplat deoarece termenii care fac referire la grupuri etnice sau culturale pot deveni ofensatori atunci când sunt folosiți într-un context despre care se crede că nu respectă diversitatea și complexitatea reală a acestor comunități. În contextul evolutiv al limbajului și al conștientizării culturale, oamenii au devenit mai atenți la cuvintele și expresiile pe care le folosesc și la impactul pe care acestea îl pot avea asupra altor persoane din diverse comunități.

Prin urmare, și în limba română au apărut expresii înlocuitoare, cum ar fi ”în linie dreaptă” sau, pur și simplu, ”pe rând, unul în spatele celuilat”.

Descoperă și de unde vine expresia a pune batista pe țambal.

Lucuri interesante despre India

India este țara care ocupă cea mai mare parte a Asiei de Sud. Ea este formată din 28 de state și opt teritorii, iar capitala sa este New Delhi, construită în secolul al XX-lea chiar la sud de centrul istoric al orașului Old Delhi, pentru a servi drept centru administrativ al Indiei.

Din dovezile arheologice se știe că o cultură urbanizată extrem de sofisticată – civilizația de pe Valea Indusului – a dominat partea de nord-vest a subcontinentului între aproximativ 2600 și 2000 î.Hr. Din acea perioadă, India a funcționat ca o arenă politică și culturală practic autonomă, ceea ce a dat naștere unei tradiții distincte care a fost asociată în primul rând cu hinduismul.

Alte religii, în special budismul și jainismul, își au originea în India – deși prezența lor acolo este acum destul de mică – și de-a lungul secolelor locuitorii subcontinentului au dezvoltat o viață intelectuală bogată și s-au dezvoltat în domenii precum matematica, astronomia, arhitectura, literatura, muzica și arte frumoase.

De-a lungul istoriei sale, India a fost perturbată intermitent de incursiunilediferitelor popare și culturi. Deosebit de importantă a fost venirea islamului, adus din nord-vest de către arabi, turci, persani și alții, începând cu începutul secolului al VIII-lea e.n.

În cele din urmă, unii dintre acești au rămas, iar până în secolul al XIII-lea, o mare parte a subcontinentului era sub stăpânire musulmană, iar numărul musulmanilor a crescut constant. Abia după sosirea navigatorului portughez Vasco da Gama, în 1498, și stabilirea ulterioară a supremației maritime europene în regiune, India a fost expusă influențelor externe majore care soseau pe mare, proces care a culminat cu declinul elitei musulmane conducătoare și absorbția a subcontinentului în cadrul Imperiului Britanic.

India rămâne una dintre cele mai diverse țări din lume din punct de vedere etnic. În afară de numeroasele sale religii și secte, India găzduiește nenumărate caste și triburi, precum și mai multe grupuri lingvistice majore și sute de grupuri minore lingvistice, din mai multe familii de limbi care nu au legătură între ele. Sursa britannica.com

Sursa foto – 123rf.com

  

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *