Finlanda închide patru puncte de frontieră cu Rusia pe fondul creșterii numărului de treceri ilegale ale graniței

Finlanda închide patru puncte de frontieră cu Rusia pe fondul creșterii numărului de treceri ilegale ale graniței

Patru din cele opt puncte de traversare a frontierei cu Rusia vor fi închise sâmbătă de autoritățile finlandeze, a anunțat guvernul de la Helsinki, care acuză Moscova că trece cu vederea în mod intenționat migranții ilegali, relatează BBC și AFP, citată de France 24.

Finlanda a înregistrat începând din luna august o creștere a numărului de persoane care au trecut granița dinspre Rusia fără documente corespunzătoare. Este vorba mai ales de cetățeni din state din Orientul Mijlociu și Africa, precizează poliția de frontieră finlandeză.

Doar miercuri au ajuns în Finlanda 75 de solicitanți de azil, spun polițiștii.

„Astăzi, guvernul a luat decizia de a închide punctele de trecere a frontierei Vaalimaa, Nuijamaa, Imatra și Niirala de la granița terestră dintre Finlanda și Rusia”, a declarat joi ministrul de interne finlandez Mari Rantanen.

Punctele se vor închide la miezul nopții de vineri spre sâmbătă, până la 18 februarie 2024, urmând ca cererile de azil să fie centralizate la două dintre cele patru puncte de trecere care vor rămâne deschise.

Autoritățile finlandeze spun că persoanele care vin în țară ajung legal în Rusia înainte de a se îndrepta către frontieră pentru a trece în Finlanda și a cere azil.

„Este clar că acești oameni sunt ajutați și sunt, de asemenea, escortați sau transportați la graniță de către polițiștii de frontieră”, a declarat marți premierul finlandez Petteri Orpo.

„Am fost pregătiți pentru diferite tipuri de acțiuni, răutăți, din partea Rusiei și, prin urmare, această situație nu este o surpriză”, a adăugat Orpo.

Rusia a avertizat în luna aprilie că va lua „contramăsuri (…) în termeni tactici și strategici”, considerând decizia Finlandei de a se alătura NATO drept un „asalt asupra securității noastre”.

Finlanda, care împarte o graniță de 1.340 de kilometri cu Rusia, ridică un gard de 200 de kilometri pe o secțiune a frontierei, care ar trebui să fie finalizat până în 2026.

Foto: Profimedia

  

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *