Ministerul Educației discriminează copiii sub 6 ani, cărora le refuză înscrierea în clasa pregătitoare, susține CNCD. „O lege tiranică”

Ministerul Educației discriminează copiii sub 6 ani, cărora le refuză înscrierea în clasa pregătitoare, susține CNCD. „O lege tiranică”

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) i-a dat dreptate unui tată care a reclamat Ministerul Educației după ce copilul lui a fost refuzat la înscrierea în clasa pregătitoare, scrie publicația de educație Școala 9. Acesta împlinea vârsta de 6 ani la trei zile după termenul prevăzut: ziua lui de naștere e pe 3 ianuarie, iar termenul impus de metodologie este 31 decembrie. Ministerul a contestat decizia CNCD care îi cere să schimbe metodologia. 

Numai în București erau anual în jur de 200 de copii în această situație: părinții voiau să-i înscrie, aveau o dezvoltare psihosomatică care le permitea să facă față clasei pregătitoare, dar erau refuzați.

Cătălin Frâncu, fondator al platformei Dexonline și inginer de software, acuza anul trecut Ministerul Educației de discriminare, fiindcă fiul său nu a fost acceptat la școală, deși „citește fluent, socotește și scrie (nu caligrafic, dar împărțirea în litere este perfectă)”.

Legislația spune că pot intra în clasa zero doar copiii care au împlinit 6 ani până la momentul începerii școlii, cu o excepție: pot face o solicitare scrisă părinții ai căror copii împlinesc această vârstă până la finalul anului calendaristic și doar dacă „dezvoltarea lor psihosomatică este corespunzătoare”.

Cătălin Frâncu, părintele care a dat Ministerul Educației în judecată Foto: Dumitru Angelescu

Copilul lui Cătălin Frâncu împlinea 6 ani pe 3 ianuarie, cu trei zile mai târziu decât data inclusă în metodologie. Așa că părintele a reacționat, a făcut o petiție, care a fost semnată de aproape 800 de părinți până acum și a făcut și plângeri la diferite instituții. Inspectoratul Școlar București și Ministerul Educației i-au spus din start că nu se poate.

„Conțopiști ai unei legi care rescrie totul fără să modifice nimic”

După un an și jumătate, CNCD a soluționat petiția și a spus că refuzul înscrierii unui copil la școală pe criterii de vârstă este discriminare și a dispus sancționarea Ministerului Educației cu avertisment contravențional.

<strong>De asemenea, CNCD recomandă „modificarea prevederii discriminatorii, precum și monitorizarea în vederea schimbării pe o perioadă de două luni”.</strong>

„Pentru noi, ca părinți, vestea vine prea târziu. Copilul este deja în al doilea an la o școală pe sistem britanic, o școală care l-a primit cu brațele deschise, nu doar pe el în mod excepțional, ci pe mulți alții de vârsta lui. O școală care face parte dintr-un sistem care apreciază importanța educației timpurii și susținute”,  spune Cătălin Frâncu pe blogul său.

„Dacă am fi stat la mila statului român – și, din păcate, sunt atâția români care nu au altă soluție –, atunci fiul nostru abia acum s-ar afla la începutul clasei zero, desenând bastonașe și comparând grămezi de mere. În loc de asta, el citește și scrie fluent într-o limbă străină, face adunări și scăderi pe trei cifre, a învățat majoritatea tablei înmulțirii”, a adăugat acesta. 

Tatăl a explicat și toate demersurile sale pentru a arăta că limitarea vârstei este o decizie care îngrădește dreptul la educație.

„Poate că decizia unanimă a CNCD va pune ministerul pe gânduri. Poate ministerul-artizan al noii Legi a educației va corecta măcar acolo (în articolul 31) discriminarea tot mai greu de măturat sub covor. Altfel, va rămâne doar cohorta de miniștri umili, aserviți plagiatorilor, conțopiști ai unei legi care rescrie totul fără să modifice nimic, o lege tiranică și căreia nu-i datorăm supunere”, mai spune părintele, care a acționat și în instanță Ministerul Educației.

Ministerul a contestat decizia CNCD

Ministerul Educației a declarat, într-un răspuns la solicitarea Școala 9, că a contestat decizia CNCD și aceasta „se află pe rolul Curții de Apel București”, prin urmare, până la soluționare nu are în plan vreo modificare legislativă pentru a permite și elevilor mai mici și care au dezvoltarea psihosomatică potrivită să fie înscriși la pregătitoare. 

De asemenea, instituția a menționat și că instanța a respins cererea lui Cristian Frâncu să îi înscrie copilul provizoriu la școală până la soluționarea acțiunii pe fond. „Contrar opiniei pe care o susține domnul Frâncu, Curtea constată că instanța de fond a reținut corect că Metodologia de înscriere a copiilor în învățământul primar pentru anul școlar 2022-2023 (…) nu reprezintă un act subsecvent Metodologiei de înscriere a copiilor în învățământul primar pentru anul școlar 2021-2022 (…), astfel că produce efecte juridice obligatorii și până la o eventuală anulare a acesteia nu poate fi înlăturată de la aplicare”.

Mai multe țări din Europa, printre care Anglia, Austria, Grecia, Italia, Franța, Danemarca, Elveția, Norvegia, Olanda, Scoția și Spania, permit ca micuții să meargă la școală și de la vârste sub 6 ani.

Întregul articol poate fi citit pe Școala9.ro 

  

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *