ANM: Cod portocaliu de vânt și ninsori. Zonele lovite de viscol și îngheț – HARTA actualizată

ANM: Cod portocaliu de vânt și ninsori. Zonele lovite de viscol și îngheț – HARTA actualizată

MESAJ 1 – ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 17 noiembrie, ora 20 – 18 noiembrie, ora 08

Fenomene vizate și zone afectate: intensificări ale vântului, ninsori însemnate cantitativ și viscol la munte

În zona Munților Banatului și în vestul Carpaților Meridionali va ninge local însemnat cantitativ (15…20 l/mp) și se va depune strat de zăpadă, iar mai ales în zona înaltă vor fi viteze de peste 60…70 km/h și vor fi perioade cu viscol și vizibilitate scăzută.         În județele Caraș-Severin, Mehedinți și Dolj, vântul va avea intensificări cu viteze de 55…60 km/h.

Vor fi ninsori și în restul zonei montane, iar în dimineața zilei de sâmbătă (18 noiembrie) în estul Transilvaniei și în nordul Moldovei vor fi predominant ninsori.

MESAJ 2

AVERTIZARE METEOROLOGICĂ

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 18 noiembrie, ora 08 – 19 noiembrie, ora 10

Fenomene vizate: cantități însemnate de precipitații, ninsori și intensificări ale vântului

Zone vizate: conform hărții și textului

În jumătatea estică a teritoriului și la munte vor fi precipitații însemnate cantitativ, local de 25…35 l/mp și izolat de peste 50 l/mp. Acestea vor fi sub formă de ninsoare la munte și predominant ninsori în cea mai mare parte a Moldovei și în sud-estul Transilvaniei unde se va depune strat de zăpadă, local consistent. În Dobrogea și în Muntenia vor fi ploi și trecător, în noaptea de sâmbătă spre duminică (18/19 noiembrie), pe arii restrânse lapoviță și ninsoare.

Vântul va prezenta intensificări în sud-vestul, estul și sud-estul teritoriului cu viteze de 55…65 km/h. În Subcarpații Moldovei și de Curbură, precum și la munte, temporar va fi viscol, iar rafalele vor depăși 60…80 km/h.

Pe parcursul zilei de duminică vântul va continua să aibă intensificări în sud-estul țării și la munte.

 

COD PORTOCALIU

Interval de valabilitate: 18 noiembrie, ora 14– 19 noiembrie, ora 10Fenomene vizate: intensificări susținute ale vântului, viscol, vizibilitate redusă sub 50 m

Zone vizate: local în Carpații Meridionali și în Carpații de Curbură

 

În intervalul menționat local în Carpații Meridionali și în Carpații de Curbură vor fi intensificări susținute ale vântului cu rafale de 80…110 km/h, va ninge și va fi viscol iar vizibilitatea va scădea sub 50 m.

 

COD PORTOCALIU

Interval de valabilitate: 18 noiembrie, ora 18– 19 noiembrie, ora 10

Fenomene vizate: intensificări susținute ale vântului

Zone vizate: sudul Moldovei, estul Munteniei, Dobrogea și bazinul vestic al Mării Negre

 

În sudul Moldovei, estul Munteniei și în Dobrogea vor fi intensificări susținute ale vântului cu rafale în general de 85…90 km/h, iar în bazinul vestic al Mării Negre, de peste 100 km/h.

 

 În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *