Uniunea Europeană incriminează distrugerile aduse mediului „comparabile cu ecocidul”

Uniunea Europeană incriminează distrugerile aduse mediului „comparabile cu ecocidul”

Uniunea Europeană a devenit primul organism internațional care incriminează daunele aduse mediului la scară largă, „comparabile cu ecocidul”. Noua directivă europeană, adoptată joi seara, pedepsește mai sever cazurile grave de distrugere a ecosistemelor, inclusiv distrugerea habitatelor și tăierile ilegale.

Marie Toussaint, avocat francez și europarlamentar care conduce eforturile UE de a incrimina ecocidul, a declarat că decizia „marchează sfârșitul impunității pentru criminalii de mediu” și ar putea deschide o nouă eră a litigiilor de mediu în Europa, scrie The Guardian.

Directiva privind infracțiunile împotriva mediului va fi adoptată oficial în primăvară, iar statele membre vor avea apoi doi ani la dispoziție pentru a o transpune în legislația națională.

Deși textul convenit nu include cuvântul „ecocid”, în preambulul său se afirmă că intenționează să incrimineze „cazurile comparabile cu ecocidul”.

Acestea sunt acțiuni care cauzează daune extinse, substanțiale și ireversibile sau de lungă durată ecosistemelor mari sau importante, habitatelor sau calității aerului, solului sau apei.

Aceasta urmează îndeaproape o definiție a ecocidului elaborată de un grup internațional de experți juridici în 2021.

Legislația revizuită a UE precizează ce tipuri de activități de mediu sunt acoperite. Printre acestea se numără captarea apei, reciclarea și poluarea navelor, introducerea și răspândirea speciilor străine invazive și distrugerea ozonului.

Dar nu se spune nimic despre pescuit, exportul de deșeuri toxice în țările în curs de dezvoltare sau frauda pe piața carbonului.

Legea introduce noi sancțiuni, de la pedepse cu închisoarea pentru persoane fizice până la excluderea accesului la fonduri publice pentru companii.

Statele membre vor putea, de asemenea, să aleagă dacă vor introduce amenzi pentru companii bazate pe o proporție din cifra de afaceri (până la 5% în funcție de infracțiune) sau pe sume fixe de până la 40 de milioane de euro.

  

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *