Postul Cărciunului 2023. Ce rugăciune se rostește pentru ajutor și spor în casă

Postul Cărciunului 2023. Ce rugăciune se rostește pentru ajutor și spor în casă

Câte perioade de post sunt într-un an

De-a lungul unui an, sunt patru mari perioade de post, pe lângă zilele de miercuri și vineri. Acestea precedă sărbători importante și au durate diferite. Cele patru posturi din an sunt:

Dacă Postul Paștelui este cel mai lung și cel mai restrictiv, cel al Crăciunului mai este numit și Postul Bucuriei. Nu este cel mai scurt din an, însă este ușor de ținut, deoarece sunt multe zile cu dezlegare la pește. Postul Crăciunului are o durată de 40 de zile, amintind de postul pe care l-a ținut profetul Moise, aflat pe Muntele Sinai, înainte de a primi Tablele Legii.

Ce este bine să faci în Postul Crăciunului

Postul Crăciunului reprezintă o perioadă în care credincioșii se pot pregăti pentru sărbătoarea Nașterii Domnului, atât fizic, cât și spiritual. Se spune că în post, oamenii nu mai trebuie să folosească aceleași vase pe care le folosesc în restul anului la gătit. În popor, înainte de a începe postul, ustensilele de gătit se spălau cu apă fierbinte și leșie, pentru a elimina gustul și mirosul de alimente de dulce din ele.

În zilele cu dezlegare, este bine să fie consumate produse din pește. În schimb, nu se consumă alcool în post, nu se dau petreceri și nu se fac nunți. Pe 20 decembrie, de Ignat, se taie porcii, potrivit tradiției. Nu se face curățenie în casă și nu se spală rufe în această zi.

Ultima zi de post este 24 decembrie, Ajunul Crăciunului. Se spune că în această zi nu se aruncă gunoiul din casă și nu se dau lucruri cu împrumut. De asemenea, credincioșii țin post negru și mănâncă doar seara o turtă făcută cu grâu sau cu făină.

Ce rugăciune se rostește în Postul Crăciunului 2023

În perioada postului, credincioșii sunt îndemnați să se apropie mai mult de divinitate, să facă fapte bune, să renunțe la gândurile necurate și să se roage mai mult.

O rugăciune care se citește în Postul Crăciunului și care îi poate proteja pe creștinii ortodocși de necazuri este următoarea:

”Iisuse, Cel ce ai descoperit gândurile cele rele ale lui Irod, descoperă gândurile rele ale vrăjmaşilor noştri; Iisuse, mielul cel nevinovat, nu ne da nouă, ca prin păcatele noastre, să fim ucigaşi ca Irod; Iisuse, Cel ce cunoşti gândurile oamenilor, mintea noastră de gândurile cele rele o curăţeşte; Iisuse, Cel ce Te-ai ascuns de Irod cel rău, nu Te ascunde de noi, păcătoşii;

Iisuse, Cel ce ai fugit de mânia lui Irod, acoperă-ne şi pe noi de mânia oamenilor, care se pornesc cu răutate asupra noastră; Iisuse, Cel ce pe Irod ca pe un făcător de rele l-ai arătat, arată şi pe cei ce în ascuns ne fac nouă rău; Iisuse, Cel ce iubeşti pe toţi oamenii, dă-ne şi nouă să iubim pe toţi, şi chiar pe vrăjmaşii noştri; Iisuse, Fiul lui Dumnezeu, Cel ce cu trupul în peşteră Te-ai născut, mântuieşte-ne! Amin!”

SURSA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *