Ce scrie pe pliantele în care li se cere locuitorilor din Fâșia Gaza să se evacueze, pe măsură ce armata israeliană își extinde operațiunile | FOTO

Ce scrie pe pliantele în care li se cere locuitorilor din Fâșia Gaza să se evacueze, pe măsură ce armata israeliană își extinde operațiunile | FOTO

În ultimele două zile, locuitorii din sudul Fâșiei Gaza au raportat că în anumite zone au fost lansate pliante de către armata israeliană în care li se spune să se evacueze, relatează vineri, 17 noiembrie, Sky News.

Această mișcare sugerează că Israelul intenționează să își extindă operațiunile, care în prezent se derulează preponderent în nordul enclavei palestiniene.

Forțele israeliene au folosit aceeași tactică la începutul invaziei lor terestre, transmițându-le locuitorilor din nordul Fâșiei Gaza, prin intermediul pliantelor, să se îndrepte spre sud.

Pliantele au fost distribuite în mai multe cartiere din orașul Khan Younis, după ce ministrul israelian al apărării a anunțat că operațiunea militară va include în cele din urmă „atât nordul, cât și sudul” Fâșiei.

? Israeli forces dropped leaflets Thursday telling Palestinians in areas east of the southern town of Khan Younis, Gaza to evacuate.Similar leaflets were dropped over northern #Gaza for weeks ahead of the ground invasion.#Palestine https://t.co/bKxgcblSGn pic.twitter.com/mlv1JKgjTJ

— Mete Sohtaoğlu (@metesohtaoglu) November 17, 2023

Sky News a obținut o fotografie a unuia dintre acești „fluturași” și precizează că mesajul care se poate citi este următorul: „Acțiunile Hamas și ale organizațiilor teroriste forțează IDF (armata israeliană, n.r.) să acționeze împotriva lor în zona dumneavoastră de reședință. Pentru siguranța dumneavoastră, trebuie să vă părăsiți imediat locul de reședință și să mergeți în adăposturile cunoscute”.

În mesaj nu se specifică unde pot fi găsite adăposturile, iar armata israeliană nu sugerează o zonă spre care oamenii ar trebui să se deplaseze.

„Vom continua în alte zone” din Gaza, anunță șeful armatei israeliene

Șeful Statului Major israelian, generalul Herzi Halevi, a anunţat vineri extinderea operaţiunilor militare în Fâşia Gaza către alte zone, notează agenția germană de presă DPA, potrivit Agerpres.

„Suntem aproape de destructurarea sistemului militar din nordul Fâşiei Gaza. În ceea ce ne priveşte – vom continua în alte zone”, a declarat Halevi în timpul unei deplasări în Gaza pentru a inspecta trupele israeliene de acolo.

„Deşi mai rămân lucruri de realizat, ne apropiem (de acest obiectiv) cu succes”, a mai spus el.

Comandanţii organizaţiei militante palestiniene Hamas trebuie eliminaţi „sistematic” şi infrastructura grupării trebuie distrusă, iar pentru atingerea acestui obiectiv, tot mai multe regiuni vor fi vizate, a adăugat el.

Până acum, în ultimele săptămâni trupele terestre israeliene s-au concentrat asupra părţii de nord a Fâşiei Gaza. Cu toate acestea, experţii prevăd o posibilă extindere a operaţiunilor şi în sud, acolo unde au avut loc lovituri aeriene repetate.

O posibilă ofensivă terestră ar exacerba şi mai mult situaţia umanitară dramatică din Gaza.

Potrivit ONU, aproape 1,6 milioane din cei 2,2 milioane de locuitori ai Fâşiei Gaza au fost strămutaţi din cauza luptelor. Majoritatea persoanelor strămutate se află în sudul enclavei după ce armata israeliană le-a cerut civililor să evacueze zona de nord.

Armata israeliană a anunţat totodată că a livrat peste 4.000 de litri de apă potabilă şi 1.500 de raţii de alimente către Spitalul Al-Shifa, cel mai mare din Fâşia Gaza.

Într-o postare pe reţeaua X, armata israeliană a publicat imagini în care se pot vedea un camion cu sticle cu apă şi momentul în care un palet este descărcat cu ajutorul unui stivuitor. Informaţiile armatei nu au putut fi verificate dintr-o sursă independentă.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul dintre Israel și Hamas

  

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *