Mărturia unui salvator musulman care a intervenit într-un kibbuț israelian după atacul din 7 octombrie. „Hamas nu face asta pentru țară sau pentru religie, ci din ură”

Mărturia unui salvator musulman care a intervenit într-un kibbuț israelian după atacul din 7 octombrie. „Hamas nu face asta pentru țară sau pentru religie, ci din ură”

Jamal Warraqi, un arab israelian musulman, a fost printre primii salvatori care au ajuns la kibbuțul Be’eri din apropierea Fâșiei Gaza, devastat de Hamas pe 7 octombrie, și după mai bine de o lună spune că este în continuare afectat de imaginile văzute atunci. Atacul Hamas „nu are nimic de-a face cu islamul”, a declarat el pentru Reuters.

Vă avertizăm că urmează detalii cu puternic impact emoțional

Warraqi este voluntar pentru Zaka, un serviciu neguvernamental de salvare și recuperare, înființat în 1995. Serviciul este alcătuit în mare parte din evrei ultrareligioși care se angajează să se asigure că o cât mai mare parte din corpul fiecărei victime este îngropată în conformitate cu legea evreiască. Însă din Zaka fac parte și voluntari creștini, druzi și musulmani.

„Am văzut familii, au fost măcelărite, o mulțime de familii. Am văzut un tată și o mamă cu trei copii, erau legați cu mâinile în sus, cu mâinile la spate… în timp ce erau puși în genunchi unul în fața celuilalt, apoi au fost împușcați în cap. Când vezi așa ceva… începi să-ți imaginezi ce s-a întâmplat acolo”, a declarat Jamal Warraqi pentru agenția citată.

În comunitatea Be’eri, casele au fost arse până la temelii și familiile au fost ucise în propriile locuințe cu o brutalitate despre care Warraqi spune că „nu are nimic de-a face cu islamul”.

„Religia noastră, ca un arab musulman israelian mândru, spun că nu are nimic de-a face cu religia noastră”, a mai afirmat voluntarul.

El a adăugat că mulți musulmani au fost, de asemenea, uciși în atac, amintind cum a avut grijă de două femei arabe care purtau hijab, împușcate de atacatori, și de trei șoferi de autobuz arabi din Ierusalimul de Est, de asemenea, împușcați.

„Asta înseamnă că ei (Hamas) nu fac acest lucru pentru țară sau pentru religie, ci din ură”, a continuat Warraqi, spunând că evreii, arabii, creștinii și musulmanii sunt „toți la fel” și exprimându-și speranța că vor învăța să trăiască împreună.

„Cred că Israelul a învățat astăzi cum să moară împreună. Acum este timpul să învețe cum să trăiască împreună … Trebuie să ne ocupăm de asta și trebuie să încetăm ura și să începem să trăim împreună”, a mai afirmat voluntarul musulman.

Be’eri a fost una dintre cele mai afectate comunități de atacul Hamas din 7 octombrie, în care, potrivit oficialilor israelieni, 1.200 de persoane au fost ucise, majoritatea civili împușcați în propriile case, pe străzi sau la un festival.

În urma atacului, Israelul a lansat bombardamente și o ofensivă terestră împotriva Hamas în Fâșia Gaza, în urma cărora peste 11.500 de persoane au fost ucise.

Foto: Profimedia

  

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *