Rusia vrea să catalogheze drept „extremistă” și să interzică „mişcarea internaţională LGBT”

Rusia vrea să catalogheze drept „extremistă” și să interzică „mişcarea internaţională LGBT”

Interdicția pentru „extremism” a „mişcării sociale internaţionale LGBT” a fost cerută vineri de Ministerul Justiției din Rusia, fără a preciza dacă este vorba despre o măsură care vizează în general comunitatea LGBT+ sau anumite organizații specifice, relatează publicația independentă rusă The Moscow Times și AFP, citate de Agerpres.

„Ministerul Justiţiei a depus o cerere administrativă la Curtea Supremă (…) pentru a clasa drept extremistă mişcarea socială internaţională LGBT şi a interzice activităţile sale pe teritoriul Federaţiei Ruse”, se precizează într-un comunicat al instituției.

O audiere în legătură cu solicitarea ministerului este programată începând cu 30 noiembrie la Curtea Supremă rusă.

Nu este deocamdată clar cum vor dovedi autoritățile ruse existența unei mișcări LGBT+ organizate la nivel mondial.

Persoanele găsite vinovate de implicare într-un grup „extremist” riscă pedepse cu închisoarea.

Măsura este criticată de apărărtorii drepturilor comunității LGBT+.

„Puterea rusă uită încă o dată că membrii comunităţii LGBT+ sunt oameni, cetăţeni ai acestei ţări la fel ca alţii. Şi acum ei nu vor doar să ne facă să dispărem din spaţiul public, ci să ne şi interzică în calitate de grup social. Aceasta este o măsură tipică a regimurilor represive şi nedemocratice: persecutarea celor mai vulnerabili”, a afirmat Dilia Gafurova, directoarea asociației „Sfera”, care apără drepturile LGBT+ în Rusia.

„Persoanele LGBT sunt un grup extrem de vulnerabil care se confruntă cu numeroase provocări sociale. În ultimii ani, organizațiile LGBT s-au străduit să abordeze aceste probleme într-un mediu extrem de ostil. Activiștii se confruntă cu presiuni din partea statului, precum și din partea grupurilor homofobe și transfobe, suportând adesea atacuri fizice”, a declarat pentru The Moscow Times unul activist LGBT care se află încă în Rusia, vorbind sub rezerva anonimatului.

„Această interdicție ar priva organizațiile LGBT de posibilitatea de a funcționa și ar supune activiștii și angajații lor la riscul de a fi urmăriți penal. În esență, ar implica urmărirea penală bazată exclusiv pe orientarea sau identitatea cuiva”, a adăugat activistul.

Dacă va fi aprobată, hotărârea ar echivala așa-numita „mișcare LGBT” cu grupuri precum cele ale criticului încarcerat al Kremlinului, Alexei Navalnîi, ai cărui membri au fugit în străinătate pentru a scăpa de urmărirea penală, mai notează publicația rusă.

Drepturile LGBT au fost supuse multor presiuni în Rusia în ultimul deceniu, în timp ce autoritățiule de la Moscova se prezintă ca apărătoare ale „valorilor tradiționale” rusești și moralității în faţa Occidentului considerat decadent.

Foto: 123rf.com

  

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *