Rusia a adăugat publicația independentă The Moscow Times pe lista „agenților străini”

Rusia a adăugat publicația independentă The Moscow Times pe lista „agenților străini”

Ministerul rus al Justiției a adăugat The Moscow Times în registrul său de „agenți străini”, alături de o serie de alte organizații și persoane, relatează vineri, 17 noiembrie, publicația independentă în cauză.

Registrul agenților străini al ministerului menționează că sunt vizate site-urile web ale edițiilor în limba engleză și rusă ale The Moscow Times, precum și paginile sale de pe rețelele sociale, inclusiv pe LinkedIn, YouTube, Instagram și Telegram.

Pe lista „agenților străini” au fost incluși și politologul Alexander Morozov, jurnalistul Ilya Ber, activistul pentru drepturile omului Grigory Sverdlin, actrița Yana Troyanova și compania VPN HideMy.name, precizează publicația Meduza, una dintre primele instituții media independente care au fost interzise în Rusia după ce a început războiul cu Ucraina.

Eticheta „agenți străini” impune cerințe stricte de raportare financiară și de autodeclarare, iar nerespectarea regulilor riscă să ducă la urmărirea penală.

Registrul rusesc al „agenților străini” a fost lansat în 2012 ca răspuns la o legislație similară din Statele Unite, dar, notează The Moscow Times, „a fost folosit în mod disproporționat în ultimii ani pentru a viza jurnaliști independenți, activiști și ONG-uri”.

Autoritățile ruse au desemnat în mai 2021 fundația care publica atunci The Moscow Times drept „agent străin”, forțând închiderea acesteia, precum și a site-ului independent de afaceri VTimes.

La începutul lunii septembrie, Rusia l-a inclus pe lista „agenților străini” și pe editorul-șef al publicației Novaia Gazeta, Dmitri Muratov, pe care îl acuză că a folosit platforme străine pentru a răspândi „opinii menite să formeze o atitudine negativă față de Rusia”.

Foto: Hepta

  

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *