LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 633 | Apărarea aeriană ucraineană a distrus cu succes toate dronele lansate de ruși asupra Kievului

LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 633 | Apărarea aeriană ucraineană a distrus cu succes toate dronele lansate de ruși asupra Kievului

Apărarea aeriană ucraineană a interceptat aproximativ 12 drone Shahed la periferia Kievului pe 18 noiembrie, a anunțat administrația militară a capitalei Kiev. Totodată, rușii au bombardat șapte localități din regunea Sumî, fără să fie raportate victime sau pagube materiale. Autoritățile ucrainene acuză armata rusă că a renunțat la orice schimb de prizonieri de război începând din vara acestui an, ultimul schimb având loc tocmai în august.

07:2518-11-2023

Rusia estea acuzată că nu mai face schimburi de prizonieri cu Ucraina

Rusia a încetat să mai facă schimb de prizonieri de război cu Ucraina, a declarat un purtător de cuvânt al Centrului ucrainean de coordonare pentru tratamentul prizonierilor de război într-un interviu acordat la 17 noiembrie, scrie The Kyiv Independent.

„Din vară, Rusia a înghețat schimburile”, a declarat Petro Yatsenko, șeful serviciilor de presă ale Centrului de coordonare pentru tratamentul prizonierilor de război.

În ciuda unei serii semnificative de schimburi de prizonieri în luna mai a acestui an, schimburile au stagnat din vară, ultimul schimb având loc pe 7 august și implicând 22 de prizonieri ucraineni care s-au întors acasă.

Iațenko a sugerat că motivul Rusiei ar putea fi destabilizarea societății ucrainene și convingerea familiilor prizonierilor de război că obstacolele din partea Ucrainei împiedică schimburile.

De-a lungul războiului, armata rusă a fost acuzată în mod repetat de maltratarea prizonierilor de război ucraineni și de încălcarea dreptului umanitar internațional.

07:2118-11-2023

Șapte localități din regiunea Sumî, bombardate de ruși

Forțele rusești au atacat șapte comunități din regiunea Sumy pe 17 noiembrie, provocând 165 de explozii pe parcursul zilei, a raportat administrația militară din regiunea Sumî, potrivit The Kyiv Independent.

Armata rusă a tras de 25 de ori la graniță în 24 de ore.

Comunitățile Bilopillia, Iunakivka, Esman, Krasnopillia, Velîka Pîsarivka, Miropillia, Hotin și Nova Sloboda au fost supuse focului.

Nu au fost raportate victime sau pagube la infrastructura civilă.

Așezările situate de-a lungul frontierei de nord-est a Ucrainei cu Rusia au fost supuse unui bombardament constant începând cu 20 aprilie 2022.

07:1818-11-2023

Apărarea aeriană ucraineană a doborât toate dronele rusești lansate asupra Kievului

Apărarea aeriană ucraineană a interceptat aproximativ 12 drone Shahed la periferia Kievului pe 18 noiembrie, a anunțat Serhii Popko, șeful Administrației militare a orașului Kiev, prin intermediul Telegram, notează The Kyiv Independent.

Popko a declarat că forțele rusești au lansat drone din mai multe direcții în noaptea de 18 noiembrie.

Potrivit administrației, unitățile de apărare aeriană au distrus cu succes toate țintele.

Nu au fost raportate victime sau pagube la infrastructura civilă.

Aceasta este a doua oară în această lună când forțele rusești au vizat Kievul cu atacuri cu drone. Apărarea aeriană ucraineană a interceptat cinci din cele șase drone Shahed care au survolat capitala la 10 noiembrie.

De asemenea, forțele ucrainene au eliminat una dintre cele două rachete de croazieră lansate spre Kiev în aceeași noapte.

17:0517-11-2023

Forțele ruse au pierdut aproape 3.500 de soldați în luptele de pe Nipru – Armata ucraineană

Forțele rusești au pierdut aproape 3.500 de soldați, dintre care peste 1.200 au fost uciși, precum și zeci de echipamente militare, în luptele de pe râul Nipru, în apropiere de Herson, au declarat pușcașii marini ucraineni la 17 noiembrie, potrivit The Kyiv Independent.

„Forțele de apărare ale Ucrainei au desfășurat o serie de acțiuni de succes pe malul estic al râului Nipru în direcția Herson”, au scris ei pe Facebook.

Până la 16 noiembrie, pușcașii marini au declarat că forțele rusești care operează în zonă au savut 1.216 morți, 2.217 răniți și au pierdut 24 de tancuri, 48 de vehicule blindate, 89 de sisteme de artilerie și mortiere, 135 de alte vehicule, nouă sisteme de rachete cu lansare multiplă și 14 ambarcațiuni.

Din februarie, Ucraina a efectuat raiduri peste râu în partea ocupată a regiunii Herson, la est de râul Nipru, iar în august a raportat atacuri mai intense.

Ministerul britanic al Apărării a declarat în iulie că forțele ucrainene mențin un cap de pod în apropierea podului Antonivsky.

17:0217-11-2023

Zelenski: Rusia pune la cale o campanie de destabilizare a Ucrainei – o posibilă lovitură de stat

Rusia pune la cale o campanie de destabilizare a Ucrainei, cunoscută sub numele de „Maidan 3″, cu scopul de a semăna haos și, în cele din urmă, de a promova o lovitură de stat, a declarat președintele Volodimir Zelenski în fața reporterilor la 16 noiembrie, potrivit The Kyiv Independent.

Zelenski a citat informații de la serviciile secrete ucrainene, precum și informații provenite din țările occidentale. El nu a furnizat documente pentru a-și susține afirmația.

„Maidan este (o) lovitură de stat pentru ei, așa că (numele) operațiunii este de înțeles”, a declarat Zelenski.

Maidan se referă la revoluția EuroMaidan din 2014, care a dus la înlăturarea președintelui pro-rus Viktor Ianukovici, care a culminat în Piața Independenței din Kiev, cunoscută în ucraineană sub numele de Maidan Nezalezhnosti.

  

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *