Bărbat arestat după ce a adus elogii unor organizaţii teroriste din Orientul Mijlociu şi unor lideri ai acestora

Bărbat arestat după ce a adus elogii unor organizaţii teroriste din Orientul Mijlociu şi unor lideri ai acestora

Bărbatul a fost arestat, sâmbătă, pentru 30 de zile de Curtea de Apel București, după ce, în urma unei anchete a poliţiştilor şi procurorilor DIICOT, s-a descoperit că acesta și-a creat un cont pe o platformă de socializare prin intermediul căruia avea intenţia de a instiga la săvârşirea unui act de terorism, relatează News.ro.

Pe rețelele de socializare, bărbatul ar fi adus elogii unor organizaţii teroriste din Orientul Mijlociu şi unor lideri ai acestora, ar fi accesat materiale de propagandă teroristă şi ar fi deţinut astfel de materiale în scopul însuşirii ideologiei teroriste, ca parte a unui proces de radicalizare pe care îl parcurge.

Anchetatorii au făcut o percheziţie domiciliară, ocazie cu care la locuinţa bărbatului au fost identificate  şi indisponibilizate sistemele informatice utilizate la săvârşirea infracţiunilor.

DIICOT anunţă, sâmbătă, că, în 15 noiembrie, procurorii au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpatului, cercetat sub aspectul săvârşirii mai multor infracţiuni prevăzute de Legea nr. 535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului.

Bărbatul este acuzat de:

– procurarea, deţinerea, confecţionarea, fabricarea, transportul sau furnizarea de produse ori tehnologii cu dublă utilizare sau de produse militare ori de materii explozive sau inflamabile, în scopul producerii de mijloace distructive, dispozitive explozive de orice fel, precum şi a substanţelor chimice, biologice, radiologice ori nucleare, de natură să pună în pericol viaţa, sănătatea oamenilor, animalelor sau mediul.

–  promovarea unui mesaj prin propagandă săvârşită prin orice mijloace, în public, cu intenţia de a instiga la săvârşirea unui act de terorism, indiferent dacă mesajul susţine sau nu în mod direct terorismul ori dacă au fost săvârşite sau nu respectivele infracţiuni.

 – accesarea în mod repetat de materiale de propagandă teroristă, prin intermediul sistemelor informatice sau altor mijloace de comunicaţii electronice, precum şi deţinerea de astfel de materiale, în scopul însuşirii ideologiei teroriste, ca parte a unui proces de radicalizare.

 ”Din actele de urmărire penală efectuate a rezultat că în cursul anului 2023, inculpatul şi-a creat un cont pe o platformă de socializare prin intermediul căruia, în mod repetat, la diferite intervale de timp şi în realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale a adus elogii unor organizaţii teroriste din Orientul Mijlociu şi unor lideri ai acestora, cu intenţia de a instiga la săvârşirea unui act de terorism”, a transmis DIICOT.

Totodată, inculpatul a accesat şi distribuit în mediul online, pe aceeaşi reţea socială, un material conţinând instrucţiuni cu privire la fabricarea sau folosirea de explozivi, arme de foc sau orice alte arme, substanţe nocive sau periculoase ori cu privire la tehnici sau metode specifice de săvârşire sau sprijinire a săvârşirii unor acte de terorism.

  

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *