Arma teribilă cu care DACII i-au îngrozit pe romani. Cum a câștigat Decebal primul război dacic?

Arma teribilă cu care DACII i-au îngrozit pe romani. Cum a câștigat Decebal primul război dacic?

Falxul este cuvântul latin pentru seceră, dar mai târziu a fost folosit pentru a desemna orice fel de instrumente care aveau o lama curbată și care erau ascuțite pe marginea interioară, ca la o coasă.

 

În mânile tracilor și dacilor, în variantă mică sau cea pentru două mâini, arma albă a provocat teroare asupra romanilor în timpul primei invazii romane, dacii câștigând războiul, potrivit apuseni.info.

 

La următoarea invazie, romanii au modificat căștile soldaților, care au fost întărite cu o bandă metalică transversală pentru a conferi o șansă mai mare de supraviețuire împotriva acestei arme.

Pentru că lama armei era ascuțită doar pe interior, atacul cu o astfel de armă era devastator. Cu toate acestea, falxul utilizat cu ambele mâini îl lăsa pe utilizatorul său vulnerabil, deoarece nu mai putea folosi un scut. 

 

Columna lui Traian din Roma prezintă arme dacice capturate ca trofee și include mai multe ilustrații ale falxului utilizat cu ambele mâini. Coloana în sine are o friză elicoidală care spune povestea războaielor dacice. Pe friză, aproape toți dacii au scuturi și, prin urmare, nu puteau utiliza un falx cu ambele mâini. Din păcate, arma din mâna dacilor care nu purtau scuturi nu poate fi determinată cu certitudine. Scenele de pe columna lui Traian arată, de asemenea, daci folosind falxuri de dimensiuni mai mici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *