Primele efecte ale vremii grele în țară. Ce prognoză e pentru zilele următoare

Primele efecte ale vremii grele în țară. Ce prognoză e pentru zilele următoare

De la primele ore ale zilei de sâmbătă plouă și ninge în toată România. La București, ploaia nu s-a oprit de vineri noapte, îngreunând traficul rutier, iar în unele zone din țară, mai multe mașini au rămas blocate pe drumurile acoperite de zăpadă.

Aproape jumătate din țară se află astăzi, 18 noiembrie, sub avertizări de cod galben şi cod portocaliu de intensificări ale vântului, ninsori şi viscol, au anunțat meteorologii.

În județele Alba, Bacău, Gorj, Harghita, Iaşi, Neamţ, Sălaj, Suceava şi Vaslui se circulă deja în condiții de iarnă.

La Suceava, din cauza zăpezii consistente depuse pe carosabil, mai multe mașini au rămas blocate pe DN 17, în localitatea Păltinoasa.

Utilajele de deszăpezire au intervenit și în județele Iași, Cluj, Sălaj, Bihor sau Satu Mare, unde s-a depus pe carosabil un strat gros de zăpadă.

De asemenea, toate porturile de la malul Mării Negre au fost închise, din cauza vântului puternic, iar în Constanța, vremea rea a provocat pagube.

Pompierii constănțeni au intervenit în mai multe situații pentru a degaja copacii căzuți pe drumuri, dar și pentru a curăța izolația desprinsă de pe mansarda unui bloc.

După ploile torențiale, mai multe artere principale din Constanța au fost inundate și au dat mari bătăi de cap șoferilor.

Ninsori şi viscol, în special în zona de munte, până duminică

Potrivit ANM, codul galben de ninsori şi vânt, valabil în jumătatea estică a teritoriului şi la munte, este în vigoare până duminică.

Va ninge la munte și în cea mai mare parte a Moldovei și în sud-estul Transilvaniei, unde se va depune strat de zăpadă, local consistent.

În Dobrogea și în Muntenia vor fi ploi și trecător, în noaptea de sâmbătă spre duminică, pe arii restrânse lapoviță și ninsoare.

Vântul va bate cu putere în sud-vestul, estul și sud-estul teritoriului, în timp ce în Subcarpații Moldovei și de Curbură, precum și la munte, temporar va fi viscol, iar rafalele vor depăși 60 – 80 km/h.

Pe parcursul zilei de duminică, vântul va continua să aibă intensificări în sud-estul țării și la munte, adaugă meteorologii.

De asemenea, până mâine, la ora 10:00, este în vigoare un cod portocaliu de vânt şi viscol în Carpaţii Meridionali şi în Carpaţii de Curbură. Vor fi intensificări susținute ale vântului cu rafale de 80-110 km/h. Va ninge și va fi viscol, iar vizibilitatea va scădea sub 50 m.

Al doilea cod portocaliu, de data aceasta de intensificări ale vântului, este valabil de astăzi, 17 noiembrie, până mâine, la ora 10:00 în sudul Moldovei, estul Munteniei, Dobrogea şi bazinul vestic al Mării Negre.

Ninge și la București

În noaptea de sâmbătă spre duminică vor fi precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare în Capitală, conform prognozei speciale pentru Bucureşti, emise vineri de Administrația Națională de Meteorologie.

În a doua parte a nopții de sâmbătă, trecător vor fi precipitații și sub formă de lapoviță și ninsoare. Vântul va avea intensificări mai ales seara și noaptea cu rafale de 50 – 55 km/h.

Temperatura maximă, mai coborâtă decât în ziua anterioară, se va situa în jurul valorii de 9 grade, iar cea minimă va fi de 2 – 3 grade.

  

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *