Lider taliban, discurs într-o moschee din Köln: „Emiratul Islamic este prosper și sigur”. Kabulul vorbește de o „vizită de stat”, Berlinul nu știe nimic

Lider taliban, discurs într-o moschee din Köln: „Emiratul Islamic este prosper și sigur”. Kabulul vorbește de o „vizită de stat”, Berlinul nu știe nimic

Abdul Bari Omar, un oficial taliban de rang înalt, a ținut, joi, un discurs politic în moscheea Uniuneii Turco-Islamice a Instituției pentru Religie (DITIB) din Köln, relatează Bild. În mesajul propagandistic, Omar a spus că „Emiratul Islamic al Afganistanului este de succes, prosper și sigur”. Niciun oficial de la Berlin nu știe cum a ajuns Omar în Germania.

Omar este primul reprezentant taliban care a vorbit vreodată să vorbească în Germania de când islamiştii au preluat din nou puterea în Afganistan, în august 2021.

El este șeful Administrației Naționale pentru Alimente și Medicamente din țara sa. Anterior, a fost ministrul sănătății publice pentru regimul taliban.

Asociația Köln-Chorweiler DITIB a declarat că nu știe nimic despre această apariție. Aceștia au fost „luați prin surprindere” de întâlnirea talibanilor de la moschee, care a fost înregistrată drept „eveniment religios” de „Asociația Culturală Afgană Köln Meschenich eV”.

DITIB a precizat că a pus la dispoziție sălile și chiar a cerut că evenimentul să nu fie folosit abuziv pentru mesaje politice. Ca dovadă în acest sens, un membru al consiliulu a prezentat un contract de închiriere.

„Contrar acordului contractual, evenimentul s-a transformat într-un eveniment politic la care a fost invitat un vorbitor necunoscut pentru noi. Acest lucru încalcă acordul contractual Ne distanțăm ferm de ceea ce s-a întâmplat”, a mai spus purtătorul de cuvânt al asociației.

Mass-media talibană a sărbătorit apariția în Germania ca o vizită de stat! „Dacă Dumnezeu vrea”, regimul se dezvoltă „zi de zi prin interacțiuni politice cu lumea” și „se va bucura în curând de o politică de succes la nivel mondial și se va înlătura toate obstacolele pe această cale”.

În plus, talibanii au scris că Omar „a discutat toate aspectele problemelor economice, politice și de altă natură cu afganii care locuiesc în Germania și „le-a ascultat întrebările și preocupările”.

Nu este clar cum a putut oficialul taliban să intre în Germania și să-și răspândească propaganda.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Federal de Interne a declarat că „nu avea cunoștințe prealabile despre aspectul în cauză. Am luat luat notă de declarațiile publice ale DITIB cu privire la această chestiune și vom cere clarificări suplimentare”.

Ministerul de Externe din Berlin a precizat că nu știe despre șederea lui Abdul Bari Omar în Germania: „Călătoria nu ne-a fost anunțată și condamnăm ferm apariția. Din datele pe care le deținem, nicio viză nu a fost eliberată de un birou de la o misiune diplomatică germană în străinătate. Examinăm situația în strânsă cooperare cu autoritățile interne și partenerii”.

  

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *