Nava spaţială fără echipaj a lui Elon Musk s-ar fi pierdut în spaţiu, la câteva minute de la decolare

Nava spaţială fără echipaj a lui Elon Musk s-ar fi pierdut în spaţiu, la câteva minute de la decolare

Racheta a decolat de la centrul de lansare Starbase al companiei lui Elon Musk, lângă Boca Chica, în Texas, zburând la aproximativ 55 mile (90 km) deasupra solului, într-un zbor planificat să dureze 90 de minute în spaţiu, transmite Reuters, citat de news.ro.

 

Probleme au început imediat după decolare, când una dintre treptele inferioare ale rachetei a explodat deasupra Golfului Mexic.

 

Propulsorul principal al Starship a continuat să se deplaseze spre spaţiu, dar, la aproximativ 10 minute de la începutul zborului, o transmisiune live a companiei a spus că centrul de control al misiunii SpaceX a pierdut brusc contactul cu vehiculul.

 

”Am pierdut datele din a doua etapă… credem că s-ar putea să fi pierdut a doua etapă”, a spus gazda transmisiunii live de la SpaceX, John Insprucker.

 

Este a doua lansate ratată a Starship, după cea din aprilie, când zborul a fost și mai scurt, de doar patru minute.

Obiectivul principal al zborului de testare a fost acela de a ridica nava de pe sol şi în spaţiu, dar ambiţia SpaceX este de a produce o navă spaţială mare, multifuncţională, capabilă să trimită oameni şi mărfuri înapoi pe Lună, mai târziu în acest deceniu şi, în cele din urmă, pe Marte.

Musk – fondatorul, directorul general şi inginerul şef al SpaceX – consideră, de asemenea, că Starship va înlocui în cele din urmă racheta Falcon 9 a companiei drept piesa centrală a afacerii sale de lansare, care transportă deja majoritatea sateliţilor din lume şi alte încărcături utile comerciale în spaţiu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *