Cea mai scumpă sticlă de whisky din lume s-a vândut cu 2,7 milioane de dolari la licitație

Cea mai scumpă sticlă de whisky din lume s-a vândut cu 2,7 milioane de dolari la licitație

O sticlă rară de whisky a fost vândută cu 2,7 milioane de dolari, doborând recordul pentru cel mai scump vin sau băutură spirtoasă vândută la licitație, potrivit BBC.

Macallan 1926 single malt este una dintre cele mai căutate sticle de whisky scoțian din lume.

Aceasta a fost vândută sâmbătă de către Sotheby’s, la un preț mai mult decât dublu față de cel estimat.

Șeful departamentului de whisky al casei de licitații a declarat că i s-a permis să guste „o mică picătură” din ea înainte.

„Este foarte bogat, are multe fructe uscate, așa cum te-ai aștepta, multe condimente, mult lemn”, a declarat Jonny Fowle pentru agenția de presă AFP.

Whisky-ul a petrecut 60 de ani de maturare în butoaie de sherry din stejar închis înainte de a deveni unul dintre cele doar 40 de exemplare îmbuteliate în 1986.

Se pare că cele 40 de sticle nu au fost puse la dispoziție pentru a fi cumpărate – în schimb, unele au fost oferite clienților de top ai The Macallan.

Ori de câte ori vreuna dintre sticle a fost scoasă la licitație de-a lungul anilor, au existat rezultate extraordinare – o sticlă similară a fost vândută în 2019 pentru 1,5 milioane de lire sterline.

Luând cuvântul luna trecută, în perioada premergătoare licitației, dl Fowle a declarat că The Macallan 1926 „este singurul whisky pe care fiecare licitator dorește să îl vândă și fiecare colecționar dorește să îl dețină”.

Sotheby’s a declarat că cele 40 de sticle din butoiul din 1926 au fost etichetate în moduri diferite.

Două sticle nu aveau nicio etichetă, maximum 14 erau decorate cu etichetele iconice Fine and Rare, iar 12 erau etichetate de artistul pop Sir Peter Blake.

Alte 12 sticle, inclusiv cea vândută sâmbătă, care a bătut recordul, au fost proiectate de pictorul italian Valerio Adami.

Nu se știe câte dintre cele 12 sticle de The Macallan Adami 1926 mai există.

Se spune că una dintre ele a fost distrusă într-un cutremur din Japonia în 2011 și se crede că cel puțin o alta a fost deschisă și consumată.

  

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *