Noua campanie „pentru suveranitate” a guvernului Viktor Orban îl ia la țintă pe fiul lui George Soros și atrage acuzații de antisemitism

Noua campanie „pentru suveranitate” a guvernului Viktor Orban îl ia la țintă pe fiul lui George Soros și atrage acuzații de antisemitism

Campania guvernului de la Budapesta este însoțită de un panou publicitar pe care apar Alex Soros, noul președinte al Fundației pentru o Societate Deschisă, și șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, alături de sloganul: „Să nu dansăm pe muzica lor”, scrie The Guardian.

O nouă campanie pro-suveranitate a guvernului maghiar, susținută de panouri publicitare incisive, stârnește îngrijorarea că premierul Viktor Orbán apelează la un discurs antisemit pentru a-și promova obiectivele politice, scrie The Guardian.

Nu este ceva nou. Timp de ani de zile, liderul maghiar a promovat ideea că forțe globale obscure conspiră pentru a se amesteca în politica Ungariei. Strategia sa a fost criticată de observatori care au sugerat că Orban folosește teorii considerate antisemite, pentru a distrage atenția de la problemele cu care se confruntă țara.

În 2019, spre exemplu, o campanie controversată finanțată de guvernul ungar i-a vizat pe omul de afaceri ungaro-american George Soros și pe președintele de atunci al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. La momentul respectiv, executivul UE a acuzat Budapesta că promovează o teorie a conspirației.

Acum, Orbán pare să revină la această temă.

Guvernul maghiar a prezentat vineri o campanie publicitară cu un panou pe care apar Ursula von der Leyen, actuala președintă a Comisiei, și Alex Soros, fiul lui George Soros și actualul președinte al Fundației pentru o Societate Deschisă. „Să nu dansăm pe muzica lor”, spune sloganul guvernului maghiar.

<iframe src=”https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fkormanyzat%2Fposts%2Fpfbid0uZy2RrMGMcFXok3cMKHCErhJwnsoeihzrfZBxJuMmRcZmCZCbczpDZ8yygpuAxA8l&show_text=true&width=500″ width=”500″ height=”692″ style=”border:none;overflow:hidden” scrolling=”no” frameborder=”0″ allowfullscreen=”true” allow=”autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share”></iframe>

Panourile publicitare fac parte dintr-o așa-numită consultare națională „privind apărarea suveranității noastre”, care include un chestionar pe care guvernul ungar îl va trimite prin poștă fiecărui cetățean, cu privire la aspecte precum sprijinul UE pentru Ucraina sau migrația.

„Bruxelles-ul doreşte să creeze ghetouri de migranţi în Ungaria. Voi ce credeţi ?” este una dintre cele 11 întrebări ale chestionarului publicat pe pagina de Facebook a guvernului de la Budapesta.

Alte puncte din acelaşi chestionar pun sub semnul întrebării sprijinul UE pentru Ucraina sau sugerează că Bruxelles-ul a sprijinit financiar Hamas şi, de asemenea, opoziţia ungară, împreună cu „diverse organizaţii străine”, susţinere în urma căreia opoziţia ungară ar fi beneficiat de „miliarde de euro” din partea sponsorilor externi pe care Orban îi acuză că se amestecă în politica internă a Ungariei pentru a-l înlătura de la putere.

„Antisemit și antieuropean”

Opoziția a criticat demersul guvernului.

„Orbán a încercat să îl submineze pe Juncker legându-l de Soros, iar acum încearcă să facă acest lucru cu fiul lui Soros și cu von der Leyen”, a explicat Attila Ara-Kovács, membru al Parlamentului European din partea partidului de opoziție Coaliția Democratică din Ungaria.

„Comisia Europeană condusă de von der Leyen este prea blândă cu Orbán”, a spus parlamentarul, adăugând că comportamentul guvernului ungar este „antisemit și antieuropean”.

Guvernul maghiar, care în trecut a insistat că se opune tuturor formelor de antisemitism, nu a răspuns la o solicitare de comentarii. Dar, într-un moment în care comunitățile evreiești din Europa sunt din ce în ce mai îngrijorate de antisemitism, noul panou nu a trecut neobservat.

„Soros a fost mult timp un paratrăsnet pentru conspirațiile antisemite”, a declarat Ali Bricman, directoare pentru afaceri europene a organizației evreiești B’nai B’rith International, într-o postare pe rețelele sociale.

„Controlul evreiesc, agende secrete – aceleași discursuri colportate din ce în ce mai mult de la 7 octombrie (ziua atacului Hamas) de cealaltă parte a spectrului politic”, a spus ea.

„Trebuie să le denunțăm de fiecare dată”, a adăugat Bricman.

Ce se întâmplă cu fondurile europene destinate Ungariei

Campania, scrie The Guardian, ar putea marca un punct de cotitură în relația guvernului ungar cu Bruxelles-ul.

Timp de luni de zile, guvernul lui Orbán a negociat cu Comisia Europeană cu scopul de a debloca miliardele de euro alocate Ungariei, pe care UE le-a suspendat din cauza unor probleme legate de statul de drept.

Unele informații publicate recent de presa europeană sugereau că Bruxelles-ul ar putea debloca o parte din fonduri. Dar un oficial maghiar de rang înalt, care a vorbit sub protecția anonimatului cu The Guardian, a declarat sâmbătă că noua campanie este un semn că guvernul a renunțat să mai încerce să acceseze fondurile.

Campania guvernului de la Budapesta vine, de asemenea, într-un moment în care există îngrijorări cu privire la planurile pentru un nou proiect de lege privind „suveranitatea”, care ar putea exercita mai multă presiune asupra vocilor independente din țară.

Proiectul de lege ar urma să propună crearea unui nou departament însărcinat cu investigarea activităților ce amenință „suveranitatea” Ungariei. Criticii guvernului și-au exprimat temerile că demersul ar putea amenința presa independentă și organizațiile nonguvernamentale.

„În măsura în care acest proiect de lege ar putea încerca să incrimineze sau să intimideze organizațiile independente ale societății civile și ale mass-mediei, acest lucru este foarte periculos și sper că nu aceasta este calea pe care Ungaria alege să o urmeze”, a declarat ambasadorul SUA la Budapesta, David Pressman, la începutul acestei săptămâni.

  

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *