Plățile cash, restricționate și în Republica Moldova. Pragul fixat de autorități este ULUITOR

Plățile cash, restricționate și în Republica Moldova. Pragul fixat de autorități este ULUITOR

Tranzacțiile de vânzare/cumpărare a bunurilor imobile vor fi efectuate doar prin transfer dacă suma va depăși 100 de salarii medii pe economie, potrivit unui proiect de lege care figurează pe agenda Guvernului, potrivit timpul.md.

Salariul mediu prognozat pentru anul curent este de 11.700 de lei. Astfel, normele ar fi aplicabile pentru imobilele mai scumpe de aproximativ 60 de mii de euro.

Proiectul limitează plățile în numerar și la procurarea automobilelor la 50 de salarii medii lunare. Documentul stabilește că notarii, în cazul tranzacțiilor imobiliare și Agenția Servicii Publice, în procesul înscrierii mijloacelor de transport, vor autentifica actele doar după ce se vor asigura că plățile au fost efectuate prin transfer.

Potrivit inițiativei legislative elaborate de Ministerul Finanțelor, aceasta va intra în vigoare la trei luni după data adoptării, adică, cel mai probabil în prima jumătate a anului viitor, în funcție de când va fi votată de Parlament.

Aceasta mai stabilește că începând cu anul 2026 tranzacțiile imobiliare vor fi efectuate prin transfer dacă valoarea va depăși 50 de salarii medii lunare, iar din 2027 – 25 de salarii medii lunare. Noua lege, dacă va fi adoptată, stabilește limite pentru decontările în numerar și pentru alte categorii de tranzacții între persoanele fizice și juridice.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *