Alegeri locale în Republica Moldova, turul al doilea. Mesajul transmis de Maia Sandu

Alegeri locale în Republica Moldova, turul al doilea. Mesajul transmis de Maia Sandu

Populaţia cu drept de vot din 273 de localităţi din Republica Moldova se prezintă duminică, 19 noiembrie, la urne în cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor locale pentru funcţia de primar. „Ieșiți la vot și decideți liber cum vreți să fie localitatea voastră”, a transmis președinta Maia Sandu, informează TV8.md.

Al doilea tur de scrutin este organizat după ce, în urmă cu două săptămâni, pe 5 noiembrie, niciunul dintre candidaţii la funcţia de primar nu a obţinut majoritatea simplă a voturilor necesare pentru a fi declarat ales.

Pentru cele 273 de mandate de primar în turul doi candidează 544 de persoane, 386 dintre candidați sunt bărbați și 158 sunt femei. Din totalul candidaților la funcția de primar 56 sunt independenți, iar 488 reprezintă o formațiune politică.

În cele 609 secții de votare deschise sunt așteptați la urne 839 239 de alegători, pentru care Comisia Electorală Centrală a tipărit 828 557 buletine de vot.

Până la ora 13.00, prezenţa la vot la nivel naţional era de 18,94%, numărul votanţilor fiind de 161.450.

„Moldovenii merită să aibă condiții de viață acasă ca în țările europene, indiferent în care regiune locuiesc. Moldova merită să fie membră a Uniunii Europene și putem îndeplini acest obiectiv doar împreună – administrația centrală, administrația locală și toți cetățenii. Ieșiți la vot și decideți liber cum vreți să fie localitatea voastră!”, a fost mesajul președintei Maia Sandu.

Urmare organizării alegerilor pe 5 noiembrie, s-a constatat că în 8 localități din țară a fost înregistrată o participare mai mică de 25 % din numărul de persoane înscrise în listele electorale. În conformitate cu prevederile Codului electoral, CEC a dispus, la fel pentru ziua de astăzi, organizarea votării repetate a consilierilor locali în aceste unitățile administrativ-teritoriale și alegerea primarilor în 6 localități.

Pentru acest exercițiu au fost deschise 11 secții de votare, au fost tipărite 22 927 buletine de vot și în listele electorale de bază se regăsesc 12 131 de alegători.

Primele date preliminare referitoare la rezultatele turului doi al alegerilor locale din Republica Moldova vor fi prezentate după ora 22.00.

După primul tur de scrutin, preşedintele PAS Igor Grosu, totodată preşedinte al Parlamentului, a anunţat că partidul de guvernământ a reuşit să obţină victoria în majoritatea localităţilor din ţară, în ciuda unei campanii electorale „dificile”, cu un „amestec fără precedent” din partea unui stat străin, aluzie la Rusia.

„Am au obţinut sprijinul în peste 390 de localităţi. 244 primari PAS au câştigat din primul tur. 153 merg în turul doi. În 19 raioane, PAS este pe primul loc în susţinerea oamenilor”, a transmis Igor Grosu.

FOTO: Hepta

  

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *