Marinari români, pe o navă capturată de către rebelii houthi în Marea Roșie

Marinari români, pe o navă capturată de către rebelii houthi în Marea Roșie

Nava cargo, deținută de britanici și operată de japonezi, a fost capturată de rebelii houthi din Yemen în Marea Roșie, a anunțat Israelul, duminică, 19 noiembrie, acuzând un „act de terorism iranian”, relatează agenția Reuters, citată de News.ro. Printre membrii echipajului se numără și români, a anunțat compania care operează ambarcațiunea.

Rebelii au confirmat capturarea unei nave despre care au afirmat că este israeliană.

Guvernul japonez a confirmat, de asemenea, capturarea navei Galaxy Leader, operată de Nippon Yusen. Nava aparține unei compani înregistrate sub numele Ray Car Carriers, care are sediul în Insula Man, aflată în Marea Irlandei, insulă dependentă a Coroanei Britanice. Ray Car Carriers este o unitate a Ray Shipping, înfiinţată la Tel Aviv, potrivit London Stock Exchange Group (LSEG).

„Tratăm echipajul navei în conformitate cu principiile şi valorile islamice”, a transmis un reprezentant al rebelilor houthi, grupare aliată Iranului.

Compania japoneză Nippon Yusen (NYK) a precizat că echipajul navei este fomat din 25 de persoane, cetățeni din Filipine, Bulgaria, Ucraina, România şi Mexic.

Nava plecase din Europa și se îndrepta, fără încărcătură, spre India. În mod normal, aceasta transportă mașini.

Guvernul nipon a cerut ajutorul autorităţilor din Arabia Saudită, Oman și Iran pentru a se implica în eliberarea rapidă a navei şi a echipajului.

Biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu a transmis că o navă a fost capturată, fără a preciza numele ambarcațiunii, adăugând că la bordul acesteia nu se aflau israelieni, iar Israelul nu are legătură cu proprietatea sau operarea navei.

„Acesta este un alt act de terorism iranian care reprezintă o escaladare a beligeranței Iranului împotriva cetățenilor lumii libere, cu ramificații internaționale concomitente în ceea ce privește securitatea rutelor maritime globale”, a transmis biroul lui Netanyahu.

Anterior, rebelii houthi au avertizat că ar putea viza navele deținute sau operate de companii israeliene sau care poartă pavilion israelian.

De la începutul războiului dintre Israel și Hamas, houthi au lansat rachete cu rază lungă de acţiune şi drone împotriva Israelului.

Fotografie cu caracter ilustrativ: instagram.com/nykline_official/

  

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *