FOTO și VIDEO. Cum s-a pregătit Capul Verde pentru vizita oficială a lui Klaus Iohannis, care a început astăzi. Ce scrie presa din țara africană despre eveniment

FOTO și VIDEO. Cum s-a pregătit Capul Verde pentru vizita oficială a lui Klaus Iohannis, care a început astăzi. Ce scrie presa din țara africană despre eveniment

Klaus Iohannis a ajuns duminică seara la Praia, unde își începe vizita de trei zile. Luni, a fost primit de președintele Jose Maria Neves la Palatul Prezidențial cu onoruri militare. Publicațiile capverdiene scriu despre cum va arăta programul oficial. 

de Laurențiu Ungureanu (Praia)

În dimineața zilei de luni, 20 noiembrie, președintele Republicii Capul Verde, Jose Maria Neves, l-a primit pe președintele Klaus Iohannis la Palatul Prezidențial din Praia. Astăzi, Iohannis își începe vizita oficială în Capul Verde, a treia țară din turneul său african, după Kenya și Tanzania. 

Presa capverdiană a anunțat evenimentul într-o manieră modestă, preluând comunicările Administrației Prezidențiale. Principalele publicații din statul insular scriu că vizita are scopul de a „întări cooperarea dintre cele două țări”. 

„Potrivit unui comunicat al Președinției Republicii, Klaus Werner Iohannis sosește astăzi în țară, dar vizita oficială are loc în perioada 20-22 ale lunii în curs”, scria ieri publicația inforpress.cv. „Conform aceleiași surse, vizita președintelui României, Klaus Werner Iohannis, în arhipelag, prima a unui șef de stat din Estul Europei, va deschide drumul către consolidarea legăturilor de cooperare și prietenie dintre cele două țări, care au, încă de la bun început, o relație de cooperare fructuoasă, în special în sectorul învățământului superior”, continuă publicația capverdiană. 

Cum va arăta programul lui Iohannis 

În timpul vizitei, președintele Jose Maria Neves îl va decora pe Klaus Iohannis cu Ordinul Amilcar Cabral, cea mai înaltă distincție acordată de statul Capul Verde. Gestul este „o recunoaștere a contribuției poporului român la afirmarea tânărului stat Capul Verde și la avansurile importante în procesul său de dezvoltare, precum și un semn de prețuire pentru eforturile de aprofundare și de diversificare a legăturilor de prietenie și cooperare dintre România și Capul Verde”, scria și publicația A Semana pe 16 noiembrie.  

Programul lui Iohannis începe cu o recepție la Palatul Prezidențial, unde are loc o întâlnire extinsă a delegației române și a celei capverdiene. După aceea, va avea loc ceremonia de decorare și o declarație de presă comună, relatează ziarul A Nacao programul vizitei de stat. 

Tot luni, președintele României va fi primit la Primăria din Praia, unde va primi cheia orașului. Din programul său face parte o vizită la Casa Memorială Amilcar Cabral (lider african al luptei împotriva colonialismului, n.r.) și la Palatul Guvernului, unde se va întâlni cu premierul Capului Verde, Ulisses Correia e Silva, arată aceeași publicație. Ziua se va încheia cu o întâlnire cu președintele Adunării Naționale (Parlamentul din Capul Verde, n.r.), o vizită în Centrul Vechi, parte a patrimoniului UNESCO, și un banchet oficial dat în onoarea sa de către președintele Neves. 

Subiectele pe care presa capverdiană le-a abordat pe larg în ziua sosirii lui Iohannis la Praia au vizat activitatea seismică de pe Insula Brava, unde în ultimele 24 de ore s-au înregistrat mai multe cutremure, ajutoarele financiare acordate agricultorilor care fac performanță și decesul artistei Sara Tavares care a îndoliat întreaga națiune.

  

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *