Hoții români care au dat lovituri de peste un milion de euro în Germania își lasă copiii în mașină, la locul jafului, ca să-i găsească acolo poliția

Hoții români care au dat lovituri de peste un milion de euro în Germania își lasă copiii în mașină, la locul jafului, ca să-i găsească acolo poliția

Clanurile de romi din România trimit din ce în ce mai mult tineri la furat, de multe ori aceștia având chiar și sub 14 ani, pentru că în felul acesta nu riscă nici măcar să fie cercetați, scrie Bild despre o comunitate de români care trăiește în același cartier din Dortmund.

Clanurile de hoți români cutreieră și dau lovituri aproape în fiecare noapte în Renania de Nord-Westfalia. Pentru că polițiștii sunt pe urmele lor, acum trimit minori la furat. Un tânăr de 13 ani conduce uneori o mașină folosită de hoți ca să scape de urmărirea agenților.

Există o bandă în Dortmund care caută metale neferoase. Poliția a reușit să stabilească rapid că e vorba de membri ai unor familii de romi români. Aproape toate aceste familii provin din regiunea Bârlad. Iar autorii furturilor sunt adesea minori.

Deoarece mai mulți adulți din familiile extinse de români sunt deja în arest, acum acestea își trimit copiii pe străzi și chiar îi lasă să conducă vehiculele de mare putere, după spargeri. Dacă sunt prinși, se confruntă cu o pedeapsă mică, cu nici o pedeapsă, din cauza vârstei lor. În ciuda camerelor de supraveghere, copiii și tinerii din familiile de romi români pătrund fără să se ascundă în incintele de unde fură.

Spre exemplu, ciuda suspiciunii puternice că a luat parte la peste 40 de infracțiuni, inclusiv furt alături de o bandă, Cristiano D. (18 ani) nici măcar nu s-a prezentat în instanță. Și a comis infracțiuni în mod repetat de la vârsta de 15 ani.

„Aproape în fiecare zi merge la furat, nu cunoaște mijloace de descurajare, nu i se va întâmpla nimic”, spune un anchetator pentru sursa citată. Tatăl său este în închisoare, mama lui este cercetată pentru încălcarea obligației de îngrijire, iar fratele său mai mic, care are 15 ani, este deja cunoscut ca un infractor în regim grav. „Fiul cel mare este acum capul familiei. Să fure este normal pentru ei”, spune anchetatorul.

Inițial, poliția a avut succes și echipa de investigație „Metal” a reușit să ia în custodie zece suspecți adulți, din martie până la sfârșitul anului 2022. Toți romi români între 24 și 57 de ani, toți locuiesc în Nordstadt din Dortmund. Au fost cercetați în total 60 de suspecți, majoritatea minori, unii sub 14 ani.

Aceștia se uită sfidător fix în camera de supraveghere, atunci când iau parte la jafuri, știind că nu vor fi pedepsiți! Mulți dintre suspecți sunt mai tineri de 14 ani și, prin urmare, au vârsta legală pentru a nu putea fi cercetați.

Justiția din Dortmund este neputincioasă. Cristiano D. nu trebuie să fie în arest în ciuda riscului de recidivă. Un criminalist experimentat explică: „Judecătorii sunt parțial vinovați pentru cariera acestui infractor, deoarece, fără ca ei să facă ceva, el nu simte consecințe și continuă să fure”.

Deoarece adolescenții și copiii conduc acum mașinile folosite pentru a scăpa, situații periculoase apar din ce în ce mai des. Au existat deja accidente grave, cu răniți. Ofițerii de poliție au fost nevoiți să tragă de două ori în mașinile românilor, deoarece hoții se îndreptau direct spre polițiști.

Armando, 13 ani, care nu avea vârsta de răspundere penală, se afla la volanul unei mașini care a izbit o mașină de patrulare de pe autostradă cu 150 km/h. La începutul lunii septembrie a avut loc o urmărire nebună pe A1. Trei mașini de patrulare și un elicopter au încercat să oprească mașina hoților.

Șoferul a lovit intenționat o mașină de poliție și aruncat-o literalmente de pe autostradă, cu 150 km/h. La volan: Armando M., 13 ani, un infractor sub vârsta răspunderii penale, membru al unui clan de romi. Este deja un suspect în 14 infracțiuni (furt și vătămare corporală).

Klaus Wienecke (52 de ani) a fost deja victima bandei de tineri de trei ori, iar acum este protejat de un sistem de alarmă și de grenade lacrimogene care costă 10.000 de euro. Activitatea hoților tineri amenință acum existența mai multor companii metalurgice, deoarece materialul acestora este furat în permanență. Hoții au pătruns într-o firmă din Ennepetal de cinci ori în doar trei zile.

Klaus Wienecke: „Prima dată au furat 50.000 de euro. Doar o săptămână mai târziu au venit din nou. Patru săptămâni mai târziu, au trecut prin rulou, dar grenada lacrimogenă de 10.000 de euro a împiedicat spargerea”, a povestit el.

Prada grea este transportată în dube care sunt adesea furate, iar copiii stau la volanul vehiculelor supraîncărcate. Pprocedura e tipică. Încuietorile și gardurile sunt adesea tăiate, rulourile de la uși sunt ridicate în câteva minute și apoi mașinile furate sunt pline, încărcate de până la opt hoți într-o clipită.

„Uneori, făptașii veneau cu până la patru mașini, pentru că trebuiau adăpostite tonele de pradă furată”, spune un anchetator. De obicei, ajutoarele hoților erau angajați din rândul muncitoarilor din Dortmund, cu 50 până la 100 de euro, majoritatea romi.

Wienecke este disperat: „Fără rezerve aș fi falimentar. Companiile de asigurări plătesc doar 85 la sută din metalul furat. Unii colegi au fost deja disponibilizați. Dacă depozitul tău este gol după o spargere, nu poți onora comenzile clienților și nu vei mai câștiga nici un cent”.

„Hoții continuă să vină până nu mai rămâne nimic. Ei mai știu că, și dacă sunt prinși, nu li se va întâmpla nimic”, dezvăluie același anchetator intervievat de Bild.

Conform constatărilor din anchetă, clanurile criminale de romi sunt strâns organizate. Copiii sunt duși să ia parte la infracțiuni la o vârstă fragedă și cu greu merg la școală, sau deloc. „Oficiile de asistență pentru tineret par depășite, în orice caz nu se întâmplă nimic. Și știm că copiilor chiar le este interzis de către părinți să meargă la școală. Apoi, ei spun: te duci la pilit cu tata, nu ai nevoie de școală. Pilit înseamnă decojirea stratului de plastic al cablurilor de cupru. Acest lucru se face uneori direct la locul furtului, astfel încât să fie transportată mai puțină greutate”, mai spune polițistul.

Prada furată de clanurile de romi români din Dortmund depășește acum cu mult valoarea de pste un milion de euro. Nu e de mirare, pentru că dau până la 50 de spargeri pe lună. Bandele de romi activează în prezent și în Saxonia Inferioară și Hesse și anchetaatorul dezvăluie: „Nordstadt din Dortmund este baza lor de comandă”.

Și mai există și un truc nou, îndrăzneț: o mașină cu minori români în ea este lăsată la locul crimei, când vine poliția. Pentru că nu sunt responsabili penal. În timp ce poliția are grijă de copii, ceilalți hoți pot scăpa liniștiți.

  

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *