Soția românului răpit de rebelii houthi a aflat de pe internet ce s-a întâmplat cu vaporul capturat în Marea Roșie: „Urma să vorbim duminică, mi s-a părut ciudat că nu a sunat”

Soția românului răpit de rebelii houthi a aflat de pe internet ce s-a întâmplat cu vaporul capturat în Marea Roșie: „Urma să vorbim duminică, mi s-a părut ciudat că nu a sunat”

Un cetăţean român s-ar afla printre membrii echipajului navei Galaxy Leader, sub pavilion Bahamas, care naviga în Marea Roşie şi a fost capturată de către miliţiile Houthi, anunţă MAE. Ministerul nu oferă ca 100% sigură informația, dar soția presupusului român răpit în Marea Roșie a vorbit despre această situație cu reporterii Observator News.

Israelul a anunţat, duminică, că rebeli houthi din Yemen au capturat o navă cargo deţinută de britanici şi operată de japonezi în sudul Mării Roşii, descriind incidentul drept un „act de terorism iranian”, cu consecinţe asupra securităţii maritime internaţionale.

Rebelii houthi, aliați ai Iranului, au afirmat că au capturat o navă în zona respectivă, dar au descris-o ca fiind israeliană. „Tratăm echipajul navei în conformitate cu principiile şi valorile islamice”, a declarat un purtător de cuvânt al grupului, fără a face referire la Israel.

Ulterior s-a aflat că la bord ar fi un marinar român, iar soția acestuia a confirmat informația. „Este singurul român de pe navă. Nu am nicio informaţie, nu ştiu absolut nimic de el”, a spus femeia pentru sursa citată.

„El mi-a spus că mă sună duminică după-amiază. Mi s-a părut ciudat că nu sună, pentru că el respectă un program, avem orele noastre în care vorbim. Nu a sunat, am așteptat seara, iar eu verific nava pe MarineTraffic, un site unde se pot verifica navele și am văzut că nu mai are semnal de 26 de ore nava, ceea ce este ciudat, întrucât Canalul Suez, fiind foarte mic, are semnal de la antene apropiate. Am avut un instinct să caut nava pe Google, iar primul lucru pe care l-am văzut a fost o știre externă în legătură cu nava. Am aflat de pe internet”, a povestit soția marinarului român, pentru Antena 3, momentul în care a aflat că nava e capturată de rebeli.

Femeia spune că vrea să vină acum în București: „De atunci, de aseară, am încercat să sun la MAE, am vorbit cu cineva de la MAI, am vorbit cu Interpolul, care m-a îndrumat tot către MAE. Am încercat să sun şi azi-dimineaţă, din nou fără succes, iar azi intenţionez să mă duc la Bucureşti fizic, atât la Ambasada Yemenului din Bucureşti, cât şi la MAE”.

Compania japoneză Nippon Yusen (9101.T), cunoscută şi sub numele de NYK, a declarat că a înfiinţat un grup de lucru pentru a colecta mai multe informaţii, inclusiv cu privire la siguranţa celor 25 de membri ai echipajului, care provin din Filipine, Bulgaria, Ucraina, România şi Mexic. Nava, un transportor de maşini, se îndrepta spre India dinspre Europa, fără încărcătură, a declarat un purtător de cuvânt.

„La data de 19 noiembrie a.c., nava Galaxy Leader, sub pavilion Bahamas, care naviga în Marea Roşie, a fost capturată de către miliţiile Houthi şi dusă lângă coasta statului Yemen, iar din informaţiile de primă sesizare, printre membrii echipajului s-ar afla şi un cetăţean român. Din dispoziţia ministrului Afacerilor Externe a fost activată Celula de Criză Interinstituţională, fiind demarate procedurile standard pentru astfel de cazuri care implică cetăţeni români”, transmite MAE.

  

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *