Românul răpit de rebelii houthi, pe Marea Roșie, este electrician și are 29 de ani, anunță un lider sindical

Românul răpit de rebelii houthi, pe Marea Roșie, este electrician și are 29 de ani, anunță un lider sindical

La bordul navei Galaxy Leader, sub pavilion Bahamas, capturate de către miliţiile Houthi în Yemen s-ar afla și un român, a transmis, luni, MAE. Potrivit lui Adrian Mihălcioiu, liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor (SLN), este vorba de un electrician român, în vârstă de 29 de ani.

„Avem cel puţin un navigator la bordul acestei nave, Galaxy Leader”, a declarat Adrian Mihălcioiu, citat de Ziua de Constanța.

Potrivit liderului SLN, nava plecase dintr-un port din Turcia, pe Marea Roșie, foarte aproape de Yemen, iar când se îndrepta spre un loc în care urma să ia gaz, a fost atacată de acele forte rebele.

„Se ştie că nava a plecat din Turcia către India, este o navă care încarcă maşini pentru India. Acum, în zona Mării Roşii, în apropiere de Yemen a fost atacată de nişte forţe rebele înarmate, nu vorbim de piraţi somalezi, şi a fost îndreptată către portul Hodeidah unde se află şi acum. Navigatorul nostru este electrician. Are 29 de ani şi a fost şi el contactat să meargă pe această navă printr-o firmă din Bulgaria”, a declarat Adrian Mihălcioiu. 

Întrebat ce pot face autoritățile române pentru acest marinar, liderul sindical a spus că s-a format o celulă de criză la Ministerul Afacerilor Externe și crede că eforturile diplomatice pentru eliberarea navei vor da roade în perioada următoare.

„Ministerul Afacerilor Externe, prin Direcţia Consulară şi prin toate celelalte organisme ale ministerului lucrează intens şi cred cu rezultate foarte bune în următoarea perioadă foarte scurtă. Cred că şi alte organizaţii internaţionale lucrează pentru că domeniul maritim este foarte bine organizat, începând cu Organizaţia Maritimă Internaţională, sunt cluburi de asigurare, reasigurare, cluburile de risc, societăţile care negociază cu astfel de răpitori ai navelor. Din păcate, se pune şi Marea Roşie într-o zonă de pericol. Acesta este cel mai grav lucru care se poate întâmpla”, a mai transmis liderul SLN.

Israelul a anunţat, duminică, 19 noiembrie, că rebeli houthi, aliați ai Iranului, au capturat o navă cargo deţinută de britanici şi operată de japonezi în sudul Mării Roşii, descriind incidentul drept un „act de terorism iranian”, cu consecinţe asupra securităţii maritime internaţionale.

Luni dimineață, Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că „printre membrii echipajului s-ar afla și un cetățean român”.

Soția românului a declarat, la Antena3, că a aflat de pe internet că nava în care se afla soțul ei a fost capturată de rebeli și a declarat că nu ştie „absolut nimic” de soțul ei.

  

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *