Aderarea României la Schengen, pe agenda provizorie a Consiliului JAI din decembrie. Când se ia decizia

Aderarea României la Schengen, pe agenda provizorie a Consiliului JAI din decembrie. Când se ia decizia

Ordinea provizorie a Consiliului JAI din 5 decembrie conține în acest moment subiectul aderării României și Bulgariei la Schengen, dar finalizarea agendei va fi pe 1 decembrie, a declarat europarlamentarul Victor Negrescu luni, 20 noiembrie, pentru Libertatea.

„Momentan avem doar o agendă provizorie a Consiliului de Justiție și Afaceri Interne. Subiectul este pe agendă pentru că acest lucru era deja inclus în lista de priorități a președinției Spaniei la Consiliul UE. Ordinea de zi finală urmează să fie finalizată pe 1 decembrie la reuniunea ambasadorilor”, a spus europarlamentarul PSD pentru Libertatea.

Extinderea Schengen este pe agenda provizorie

„Este însă bine să menținem acest subiect sus pe agenda europeană și să punem presiune pe Austria. Agenda o să fie influențată și de alegerile din Olanda care vor determina poziția sa privind extinderea zonei de liberă circulație”, a adăugat Victor Negrescu.

Istoricul blocării României la Schengen

Pe 8 decembrie 2022, Austria a blocat aderarea României la Schengen, votând împotrivă în Consiliul JAI de la Bruxelles și aducând drept argument criza migranților. Olanda a votat împotriva admiterii Bulgariei, care a fost însă cuplată cu România, cele două țări fiind evaluate împreună.

Președintele Klaus Iohannis a declarat pe 29 iunie anul acesta că aderarea României la Schengen va fi pusă pe agenda Consiliului JAI doar când vor exista indicii clare care să arate că există consens, pentru ca România să nu mai fie din nou refuzată de Austria.

Pe 26 august, ministrul de interne, Cătălin Predoiu, s-a întâlnit la Viena cu omologul său Gerhard Karner, iar acesta din urmă a spus că Austria își menține poziția împotriva extinderii spațiului Schengen.

Pe 15 septembrie, Marcel Ciolacu a anunțat că România va ataca Austria la Curtea Europeană de Justiție, dacă guvernul de la Viena își va menține vetoul pe Schengen la Consiliul miniștrilor de interne ai UE care va avea loc în decembrie.

Pe 27 octombrie, președintele Iohannis a lăsat de înțeles că acționarea Austriei în judecată la CJUE pentru Schengen este incertă, afirmând că „este o chestiune juridică foarte complicată”.

  

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *