Supermarketurile din Spania au început să încuie uleiul de măsline după ce prețurile și furturile au crescut masiv

Supermarketurile din Spania au început să încuie uleiul de măsline după ce prețurile și furturile au crescut masiv

Prețul uleiului de măsline din Spania a crescut cu 150% în ultimii doi ani, din cauza inflației și a secetei din sudul țării, care a afectat recolta de măsline, scrie Reuters.

Supermarketurile din Spania au început să securizeze sticlele cu ulei de măsline de pe rafturi, într-un moment în care furturile au crescut odată cu prețurile.

„Asistăm la o creștere majoră a furturilor”, a declarat Ruben Navarro, directorul general al lanțului de supermarketuri Tu Super, care operează 30 de magazine în regiunea spaniolă Andalucia. „Uleiul de măsline a devenit un produs ideal pentru furat”, a adăugat el.

<blockquote class=”twitter-tweet”><p lang=”en” dir=”ltr”>In Spain, the world’s biggest olive oil producer, supermarkets are locking up bottles of the staple cooking oil as prices surge and theft increases <a href=”https://t.co/aXd5XGPyUi”>https://t.co/aXd5XGPyUi</a></p>&mdash; Reuters (@Reuters) <a href=”https://twitter.com/Reuters/status/1726493087826915724?ref_src=twsrc%5Etfw”>November 20, 2023</a></blockquote> <script async src=”https://platform.twitter.com/widgets.js” charset=”utf-8″></script>

Prețul uleiului de măsline, care a ajuns la aproximativ 8 euro pe litru, dar și până la 14,5 euro pentru uleiul extravirgin, a crescut cu 150% în ultimii doi ani în Spania, deoarece seceta din sudul țării a afectat recolta de măsline.

Bande organizate de infractori fură uleiul pentru a-l revinde, a declarat Navarro. Prin urmare, începând din septembrie, Tu Super a securizat cu lanțuri bidoanele mari de 5 litri de ulei de măsline și le-a fixat cu lacăte pe rafturi pentru a preveni furtul.

„Este o măsură nebună, extremă, dar a funcționat”, a declarat Navarro.

Tu Super nu este singurul care înăsprește securitatea: în unele supermarketuri Carrefour și Auchan din Madrid, sticlele de un litru sunt prevăzute cu etichete de securitate care trebuie să fie îndepărtate de personal, la fel ca în cazul unor băuturi alcoolice, a cosmeticelor sau a electronicelor.

STC, o companie spaniolă care oferă soluții antifurt pentru comercianți, a înregistrat o creștere mare a comenzilor pentru dispozitive de protecție a sticlelor de ulei de măsline, a declarat pentru Reuters unul dintre directori.

Iar poliția spaniolă a descoperit, de asemenea, furturi de ulei de măsline din fabrici.

Familiile din Spania cumpără de obicei ulei de măsline vrac, pentru gătit. Printre cei mai mari consumatori de ulei de măsline din lume, spaniolii au redus însă semnificativ cumpărăturile. Volumul vânzărilor de ulei de măsline extravirgin a scăzut cu 17% în cele 12 luni până în septembrie, potrivit NielsenIQ.

În timp ce furturile de măsline și ulei au crescut în mod special, măsurile luate de supermarketuri reflectă, de asemenea, o creștere mai amplă a furturilor din magazine. Cea mai importantă organizație de afaceri din Spania, CEOE, a raportat o creștere cu 30% a furturilor recurente care au vizat comercianții cu amănuntul în 2022 și încă 12% până în prezent în 2023.

În Spania, furturile de articole în valoare de mai puțin de 400 de euro nu sunt pedepsite decât dacă este vorba de o infracțiune repetată.

Navarro a declarat că hoții profită de numărul mai mic de angajați din magazine, iar comportamentul adesea abuziv al hoților față de lucrători exacerbează lipsa forței de muncă.

„Propriii noștri lucrători trăiesc cu frică după jafuri, iar unii dintre ei ajung chiar să își dea demisia”, a spus el.

  

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *