Incendiu și fumigene în parlamentul Albaniei, pentru a opri „cea mai mare hoţie din istoria” țării, la votul pe legea bugetului. VIDEO

Incendiu și fumigene în parlamentul Albaniei, pentru a opri „cea mai mare hoţie din istoria” țării, la votul pe legea bugetului. VIDEO

Parlamentul de la Tirana şi-a întrerupt luni, 20 noiembrie, o dezbatere după ce mai mulţi deputaţi ai opoziţiei de dreapta au provocat un mic incendiu aruncând fumigene în sala de plen pentru a bloca dezbaterea bugetului de anul viitor, scrie Agerpres preluând agenţiile Reuters şi EFE.

Se han aprobado hoy los presupuestos generales de Albania para 2024 sin debate parlamentario por este asuntillo.La oposición liderada por Sali Berisha, exprimer ministro investigado por corrupción, ha boicoteado la sesión en el Parlamento utilizando botes de humo. pic.twitter.com/2A6886AceZ

— Niporwifi © (@niporwifi) November 20, 2023

Deputaţi membri ai Partidului Democrat (de dreapta) au lansat aproximativ zece fumigene care au declanşat incendiul stins rapid de personalul de securitate, care a folosit apa din sticlele găsite în sală.

Incidentul a survenit în timp ce șefa Camerei Deputaţilor, Lindita Nikolla, a deschis dezbaterea asupra proiectului de buget pentru anul viitor prezentat de guvernul condus de Partidul Socialist al premierului Edi Rama.

The revolution will not be televised.ALBANIA 🇦🇱 Right-wing members of Parliament set off fire and smoke flares during session to protest increasingly authoritarian rule by the governing Socialists. Conservative leader Sali Berisha has vowed to obstruct all parliamentary… pic.twitter.com/9Ucoud27Qx

— Papo (@Papo352) November 20, 2023

Înaintea dezbaterii a avut loc şi o altercaţie fizică între gărzile de securitate ale Parlamentului şi mai mulţi deputaţi susţinători ai fostului premier de dreapta Sali Berisha, în prezent parlamentar.

În pofida tensiunilor şi fumului din sală, majoritatea de stânga a aprobat bugetul în primă lectură, după care şedinţa parlamentului a fost întreruptă.

Șefa Parlamentului acuză opoziția că vrea să împiedice „creșterea salariilor și pensiilor”

Berisha a susţinut acţiunea colegilor săi de partid pentru a împiedica ceea ce el a descris drept „cea mai mare hoţie din istoria” Albaniei.

Fumigenele sunt „un instrument care a incendiat procedura neconstituţională a acestui guvern al hoţilor”, a mai spus fostul premier.

De partea sa, preşedinta legislativului a acuzat opoziţia că încearcă să împiedice discutarea „creşterii salariilor, a pensiilor şi a plăţii datoriilor”.

Nu este prima dată când opoziţia recurge la bombe fumigene pentru a obstrucţiona activitatea parlamentului de la Tirana.

Opoziţia de dreapta îi acuză pe mai mulţi membri ai guvernului social-democrat de corupţie, respectiv fraude şi deturnări de fonduri, şi cere în zadar de un an lansarea unei anchete parlamentare cu privire la acestea. Conservatorii le reproşează socialiştilor că împiedică declanşarea unei asemenea investigaţii, motiv pentru care în ultimele săptămâni au mai recurs în plenul parlamentului la acţiuni similare celei de luni.

Fostul premier Sali Berisha este la rândul său investigat pentru presupuse fapte de corupţie şi are interdicţie de a părăsi ţara.

Foto: Profimedia Images

  

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *