Joe Biden crede că acordul pentru eliberarea ostaticilor ținuți de Hamas în Gaza este aproape

Joe Biden crede că acordul pentru eliberarea ostaticilor ținuți de Hamas în Gaza este aproape

Președintele american Joe Biden a declarat luni, 20 noiembrie, că este de părere că un acord care să asigure eliberarea unora dintre ostaticii ținuți de militanții grupării islamiste Hamas în Fâșia Gaza este aproape, relatează Reuters și Sky News.

Întrebat la Casa Albă de un reporter dacă acordul este aproape de a fi convenit, liderul american a răspuns: „Cred că da”.

Reporter: “Mr. President, is a hostage deal near?”Biden: “I believe so.”Reporter: “You believe so?”Biden: “Yes!” pic.twitter.com/sqUma6KylN

— The Recount (@therecount) November 20, 2023

Reuters a scris săptămâna trecută, citând un oficial apropiat negocierilor, că mediatorii din Qatar au încercat să ajungă la un acord între Israel și Hamas pentru eliberarea a 50 de ostatici în schimbul unei încetări a focului de trei zile, în Gaza – un armistițiu temporar care ar contribui la creșterea livrărilor de ajutoare umanitare către civilii din enclava palestiniană asediată.

Aproximativ 240 de ostatici au fost luați în timpul asaltului sângeros al Hamas asupra sudului Israelului, pe 7 octombrie, ceea ce a determinat Israelul să invadeze micul teritoriu palestinian pentru a elimina gruparea militantă islamistă.

Aproximativ 1.200 de persoane, majoritatea civili, au fost ucise în raidul Hamas, potrivit calculelor israeliene, aceasta fiind cea mai sângeroasă zi din istoria de 75 de ani a Israelului.

De atunci, guvernul din Gaza, condus de Hamas, a anunțat că cel puțin 13.000 de palestinieni au fost uciși, inclusiv cel puțin 5.500 de copii, în urma bombardamentelor israeliene neîncetate.

În ciuda luptelor continue, ambasadorul Israelului în Statele Unite, Michael Herzog, a declarat duminică pentru ABC News că Israelul speră că un număr semnificativ de ostatici ar putea fi eliberat de Hamas „în zilele următoare”.

Premierul Qatarului – un mediator cheie între Israel și Hamas – a declarat în weekend că doar câteva „detalii foarte mici” mai trebuie să fie puse la punct înainte de încheierea unui acord privind eliberarea ostaticilor.

Se crede că aproximativ 238 de ostatici sunt încă ținuți captivi în Fâșia Gaza.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul dintre Israel și Hamas

  

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *