NATO avertizează cu privire la un amestec al Rusiei în Bosnia: „Suntem îngrijoraţi de amestecul străin răuvoitor”

NATO avertizează cu privire la un amestec al Rusiei în Bosnia: „Suntem îngrijoraţi de amestecul străin răuvoitor”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a declarat luni, 20 noiembrie, îngrijorat de „retorica secesionistă” din Bosnia, precum și de amestecul „răuvoitor” venit din partea Rusiei, potrivit News.ro.

„Suntem îngrijoraţi de retorica secesionistă, care caută împărţirea, şi de amestecul străin răuvoitor” în Bosnia, a declarat Jens Stoltenberg, aflat într-o vizită la Sarajevo, referindu-se la Rusia.

Bosnia-Herţegovina – împărţită după Războiul intercomunitar din perioada 1992-1995 în funcţie de linii de fractură etnice – este alcătuită din două entităţi: una sârbă şi una croato-musulmană, legate printr-un guvern central slab.

Liderul NATO s-a referit la anunţurile repetate ale liderului etnicilor sârbi din Bosnia, Milorad Dodik, care favorizează legăturile cu Vladimir Putin, conform cărora Republica Srpska, entitatea sârbă din Bosnia, face eforturi să se unească cu Serbia vecină.

„Acest lucru subminează stabilitatea şi împiedică reformele”, a afirmat Stoltenberg, adăugând că toţi liderii politici trebuie să lucreze pentru a apăra unitatea, a construi instituţii naţionale şi a realiza reconcilierea, notează Reuters.

„Aliaţii susţin ferm suveranitatea şi integritatea teritorială a Bosniei-Herţegovina. Securitatea voastră este importantă în regiunea Balcanilor de Vest şi în Europa”, a insistat Jens Stoltenberg.

Afirmațiile secretarului general al NATO vin la câteva zile după un avertisment al lui Volodimir Zelenski, care a acuzat Moscova de faptul că vrea să creeze noi crize – atât în Balcani, cât şi în Republica Moldova -, cu scopul de a deturna atenţia de la Războiul din Ucraina.

„Acordaţi atenţie Balcanilor. Credeţi-mă, primim informaţii. Rusia are un plan. Dacă ţările din lume nu fac nimic acum, va exista din nou o astfel de deflagraţie”, avertiza Volodimir Zelenski joi, potrivit presei ucrainene.

  

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *