Erdogan anunță că Turcia se va asigura că pune pe agenda globală arsenalul nuclear al Israelului, pe care statul evreu nu l-a recunoscut până acum

Erdogan anunță că Turcia se va asigura că pune pe agenda globală arsenalul nuclear al Israelului, pe care statul evreu nu l-a recunoscut până acum

Turcia nu va permite ca problema armelor nucleare ale Israelului să fie eliminată de pe agenda globală, a declarat luni, 20 noiembrie, preşedintele Recep Tayyip Erdogan, denunţând totodată sprijinul european pentru Israel, despre care a spus că se datorează „ruşinii provocate de Holocaust”, relatează agențiile Reuters şi EFE, preluate de Agerpres.

Vorbind după o reuniune a cabinetului de la Ankara, președintele turc a insistat asupra faptului că Israelul are arme nucleare, lucru pe care guvernul israelian nu l-a recunoscut până acum în mod oficial.

Noi, ca Turcia, nu vom permite ca problema nucleară a Israelului să fie uitată. A avea arme nucleare nu este ceva ce poate fi ţinut sub tăcere.

Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei:

Liderul de la Ankara a avertizat că, dacă se păstrează acum tăcerea în privința armelor nucleare ale Israelului, atunci „nu va fi posibil să vorbim despre asta în nicio altă ţară mai târziu”.

„Fraternitatea rușinoasă a minciunilor”

Erdogan a mai spus luni că Occidentul încearcă „să justifice” ceea ce el a catalogat ca fiind crimele de război şi crimele împotriva umanităţii comise de Israel în Fâșia Gaza.

Liderul turc a adăugat că țările occidentale au o „fraternitate a minciunilor” cu Israelul, pe care a calificat-o drept „ruşinoasă”.

„Ruşinea pentru Holocaust (comis de nazişti împotriva evreilor în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial – n.r.) i-a luat literalmente ostatici pe liderii europeni”, a afirmat Erdogan, susţinând că Israelul se foloseşte de Holocaust ca de un „scut”.

În aceeaşi conferinţă de presă, preşedintele Turciei a mai spus că doar câteva ţări occidentale, printre care şi Spania, nu ignoră această „barbarie”, referindu-se la presupusele crime de război comise de Israel în enclava palestiniană asediată.

„Israelul ucide copii, bebeluşi, femei în fiecare zi şi nu există nici cea mai mică reacţie din partea niciunei ţări, din Europa până în SUA, cu excepţia câtorva ţări precum Spania”, a afirmat Erdogan.

Liderul turc a continuat, calificând din nou Israelul drept „stat terorist” pentru acţiunile sale militare din Fâşia Gaza.

Vineri seară, în Germania, într-o conferință comună cu cancelarul Olaf Scholz, Erdogan a făcut afirmații similare, acuzând Israelul de comiterea unui „genocid” în teriroriul palestinian şi punând sub semnul întrebării însuşi dreptul statului evreu de a exista. El a spus că atacurile asupra copiilor și spitalelor nu își au locul în cartea sfântă a evreilor: „Să tragi în spitale sau să ucizi copii nu există în Tora, nu poți face asta”.

Peste 13.300 de palestinieni au fost uciși până acum în enclavă, conform celui mai recent bilanț al Ministerului Sănătății, controlat de Hamas, ca ripostă la asaltul terorist din 7 octombrie, de o cruzime fără precedent, când luptătorii înarmați ai grupării islamiste au ucis cel puţin 1.200 de oameni, printre care femei, copii și bebeluşi.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul dintre Israel și Hamas

  

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *