Vulcanul Ulawun din Papua Noua Guinee a erupt. Norul de cenușă s-a ridicat la 15 kilometri

Vulcanul Ulawun din Papua Noua Guinee a erupt. Norul de cenușă s-a ridicat la 15 kilometri

Centrul de monitorizare a cenușii vulcanice (VAAC) a raportat că Vulcanul Ulawun din Papua Noua Guinee a erupt luni, 20 noiembrie și a generat un nor de cenușă care a atins o altitudine de peste 15.000 de metri, a relatat DPA, preluată de Agepres.

Ulawun este un vulcan de tip stratovulcan, cu o formă conică și format din straturi de lavă solidificată provenite de la erupții anterioare. Ulawun face parte dintr-o serie de vulcani în această regiune și se înalță la o altitudine de aproximativ 2.300 de metri, pe insula New Britain.

A massive eruption of Ulawun volcano in West New Britain, Papua New Guinea 🇵🇬 (20.11.2023)Source: Sky AlertTELEGRAM JOIN 👉 https://t.co/9cTkji5aZq pic.twitter.com/f7tZQOm08T

— Disaster News (@Top_Disaster) November 20, 2023

Începând cu 1970, seria de erupții ale vulcanului a generat scurgeri de lavă, cauzând peste 1.000 de decese. În anul 2019, Ulawun a înregistrat o erupție majoră, în urma căreia coloana de cenușă s-a înălțat până la o altitudine de 16.700 de metri. Aceasta a provocat contaminarea apei potabile în regiune.

Insula New Britain găzduiește în jur de jumătate de milion de locuitori și se află în arhipelagul Bismarck, situat la nord de Australia. Ulawun reprezintă cel mai înalt vârf muntos din acest arhipelag.

  

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *