Românii vor primi recompensă dacă denunță evazioniștii – Ce procent din prejudiciu pot câștiga

Românii vor primi recompensă dacă denunță evazioniștii – Ce procent din prejudiciu pot câștiga

Românii care denunță evazioniștii ar putea primi unu la sută din valoarea prejudiciului cauzat statului. Anunțul a fost făcut de ministrul Finanțelor Marcel Boloș, după ce premierul a decis să demită conducererea fiscului și a autorității vamale. 

Ministrul de finanţe vrea să implice românii în combaterea evaziunii fiscale. Cei care semnalează anonim fapte ilicite ar putea primi de la jumătatea anului viitor stimulente financiare. 

„Ne gandim să fie un procent din fapta şi din contravaloarea faptei de evaziune pentru că e, până la urmă, e meritul persoanei care a constatat. Dacă sunt mai multe persoane care sesizează aceeaşi faptă, ne putem gândi şi la un sistem de stimulare proporţională.”, a spus Marcel Boloș, citat de o televiziune de știri.

Oamenii vor putea semnala online dacă, spre exemplu, angajatorul face plata parțială pe cartea de muncă sau o firmă nu emite factură fiscală. Pentru a combate evaziunea fiscală care ajunge la peste 10% din PIB, adică 160 de miliarde de lei, Ministerul de Finanțe digitalizează cu bani europeni instituțiile din subordine. De la 1 ianuarie, factura electronică va fi obligatorie pentru toate tipurile de tranzacții realizate între firme. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *