Curiozități despre lebede

Curiozități despre lebede

Lebedele se numără printre cele mai mari păsări zburătoare, iar în România se regăsesc patru specii de lebede. Vezi mai jos alte curiozități interesante despre lebede.

Lebedele sunt păsări din familia Anatidae, din genul Cygnus și, printre cele mai apropiate rude din famila lebedelor, amintim gâștele și rațele. Descoperă mai jos curiozități despre lebede!

Curiozități despre lebede

Lebedele sunt monogame, trăiesc cu același partener toată viața. Există și excepții când uneori se despart de partener, atunci când apare eșecul cuibăritului, ori atunci când unul dintre parteneri moare, iar lebăda caută alt partener.

Legătura cu perechea este menținută în toată perioada anului, chiar și în cazul speciilor de lebede migradoare, care se adună în cârduri mari în zonele de iarnă.

În România există patru specii de lebede: lebăda de iarnă, Cygnus cygnus, lebăda de vară, cygnus olor, lebăda mică, Cygnus columbianus. La noi, în grădinile zoologice, cea mai întâlnită specie este lebăda neagră, Cygnus atratus.

Cele mai mari specii de lebede pot ajunge la dimensiunea de peste 1,5 metri și pot cântări peste 15 kg, în special lebedele de iarnă sau lebăda mută ori lebăda trompetistă.

Masculii speciei sunt, în general, mai mari decât femelele.

Culoarea ciocului unei lebede poate varia. Lebedele subarctice au ciocuri negre cu cantități variate de galben, iar toate celelalte au nuanțe de roșu și negru.

Lebedele au picioarele în culoare gri spre negru, însă există și câteva specii de lebede care au picioare roz.

Lebedele nu au dinți, dar au ciocuri cu margini zimțate, care se aseamănă cu dinții, pentru a ajuta în prinderea și consumul de plante acvatice, alge, moluște, pești mici sau broaște.

Lebedele pot consuma, în cantități mici și animale acvatice, chiar dacă sunt aproape în totalitate erbivore.

Specia de lebede trompetiste poate supraviețui până la vârsta de 35 de ani, iar începână de la vârsta de 4-7 ani pot începe să se reproducă.

Lebedele sunt foarte protective cu cuibul lor. Acestea atacă puternic orice amenințare pe care o simt pentru puii lor.

Spre deosebire de rațe ori gâște, masculul ajută la construcția cuibului.

Lebedele se pot hrăni atât în apă, cât și pe uscat.

Când migrează, lebedele merg întotdeauna în grupuri, iar viteza cu care acestea zboară poate ajunge până la 100 km/h.

Cea mai mare specie de lebădă care a trăit până acum a fost Cygnus falconeri, o lebădă gigant care nu putea să zboare, din cauza dimensiunii. A fost cunoscută din fosilele găsite pe insulele mediteraneene Malta și Sicilia.

Lucruri interesante despre lebede

Femela lebădă poate depune între 5 și 8 ouă albăstrui, apoi le ecludează timp de aproximativ 35 de zile. În tot acest timp, și masculul păzește cuibul.

Când se nasc, puii de lebădă au un penaj cenușiu, alb, pe care îl păstrează până ajung la vârsta adultă.

Lebăda mută, Cygnus olor, este cea mai cunoscută specie de lebădă, în special în Europa. Culoarea ei este predominant albă, doar în zona capului și între ochi este neagră și lipsită de pene.

Anvergura aripilor unei lebede poate ajunge până la 350 cm.

Lebedele sunt un simbol al eleganței, purității și frumuseții, ba chiar sunt considerate un simbol al iubirii eternă. Una dintre imaginile cunoscute cu lebede este aceea care, prin unirea capului formează o inimă.

Un „dans” este practicat de lebede în momentul în care există atracție față de o altă lebădă. 

Lebăda neagră, din cauza culorii sale, penajului negru, a fost persecutată de aborigenii care o considerau un aliat al diavolului, pe vremuri. Astăzi, lebăda neagră este o specie protejată prin lege.

Deși are în mare parte penaj negru, lebăda neagră, are pene exterioare, primare și secundare albe. Penele albe sunt ascunse atunci când lebăda este cu aripile strânse, dar sunt vizibile atunci când lebăda zboară.

În România, lebăda albă este o specie protejată și ocrotită de lege.

Lebăda este o pasăre migratoare din nordul și estul Europei, Turcia, America de Nord și Balcani. În România, lebedele pot fi observate în sezonul de vară. Iarna migrează în sudul Mării Caspice.

În cazul iernilor mai blânde, lebedele rămân și la noi în țară, acolo unde apa nu este înghețată.

Lebăda coscoroba, Coscoroba coscoroba, din America de Sud, este singura specie din gen care, aparent, nu se aseamănă cu o adevărată lebădă. Aceasta are aspectul unei gâște.

Cântecul lebedelor se poate auzi de la kilometri distanță.

Lebedele au foarte multe pene pe corp, peste 20.000.

Un ou de lebădă poate cântări până la 350 de grame.

Construcția unui cuib sau repararea cuibului poate începe la jumătatea lunii aprilie și poate dura până la 3 săptămâni. Cuibul are un diametru de până la 3,5 m. Lebedele se pot întoarce în același cuib, loc, dacă acesta a fost favorabil creșterii generației anterioare.

Puii de lebede ies din ouă în lunile iunie, iulie. Aceștia sunt acoperiți cu puf imediat, și la 24 de ore de la ieșirea din ou, pot părăsi cuibul.

Lebedele au sub pene un strat gros de puf care le protejează de frig. Acestea își curăță adesea penele, cu ciocul, și le ung cu grăsimea din glanda de la baza cozii, pentru a nu se uda.

Indivizii care nu se reproduc, rămân în stoluri separate față de perechiile care se cuibăresc.

Sursă foto: 123rf.com

Sursă info: wikipedia.org

Citește și: Cele mai bune filme distopice din toate timpurile

  

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *