Răspunsul lui Nicușor Dan, după ce Nicolae Ciucă i-a cerut să se înscrie în PNL, înainte să îl susțină pentru Primăria Capitalei: „Îmi păstrez independența”

Răspunsul lui Nicușor Dan, după ce Nicolae Ciucă i-a cerut să se înscrie în PNL, înainte să îl susțină pentru Primăria Capitalei: „Îmi păstrez independența”

Edilul general, Nicușor Dan, a declarat marți, 21 noiembrie, că strategia lui este de a își păstra independența și că va cere sprijinul partidelor de dreapta pentru alegerile locale de anul viitor.

El a admis că a discutat cu președintele PNL, Nicolae Ciucă, dar a spus că nu poate dezvălui ce au vorbit.

„Vă dați seama că nu pot să dezvălui conținutul unor discuții care e logic să fie private, pentru că în cursul acestor discuții fiecare își dezvăluie parte din strategia lui. Ce pot să vă spun este că în mod firesc, ca un om politic care se pregătește pentru un rând de alegeri, am discuții cu toți cei interesați”, a spus Nicușor Dan într-o conferință de presă.

El a adăugat că „esențial este ca dreapta să aibă un candidat unic” și a precizat că strategia lui este de a rămâne independent și să ceară „dreptei” să îl susțină.

„Eu am fost votat de oameni care susțin PNL, care susțin USR și care susțin dreapta fără să fie simpatizanți ai acestor partide, am o relație foarte bună cu PMP în Consiliul General… E foarte greu să ne gândim că un candidat al unuia dintre aceste partide poate să câștige. Și atunci strategia mea este de a îmi păstra independența si de a solicita sprijinul partidelor de dreapta”, a mai spus Nicușor Dan.

Afirmațiile edilului general au venit după ce Libertatea a scris că Nicolae Ciucă i-a cerut lui Nicușor Dan să se înscrie în PNL ca să-l susțină la Primăria Capitalei.

Nicușor Dan ar putea rămâne fără sprijinul politic al PNL

Libertatea a anunțat în premieră în septembrie 2022, citând surse politice, că liderii PNL vor să îi retragă sprijinul politic lui Nicuşor Dan.

În decembrie 2022, Nicolae Ciucă, pe atunci și premier, a spus că Bucureştiul este un oraş blocat și fără perspective, iar managementul lui Nicușor Dan, pe care nu l-a numit, este unul cu probleme „şi cu o foarte complicată constelaţie de conflicte politice”.

Pe 1 februarie 2023, PNL Bucureşti, condus pe atunci de Ciprian Ciucu, a anunţat că îi cere primarului general rezolvarea a 10 indicatori, în 6 luni. Investițiile în termoficare, consolidarea clădirilor cu risc seismic și revitalizarea parcurilor se numărau printre cele 10 măsuri pentru ca PNL să îi menţină sprijinul politic.

Pe 8 august, Nicușor Dan a spus că a trimis conducerii PNL București raportul cerut, dar Organizația București, condusă atunci interimar de Hubert Thuma, nu a anunțat nicio decizie.

Ministrul energiei, Sebastian Burduja, a fost numit pe 20 noiembrie preşedinte interimar al PNL Bucureşti, în locul lui Hubert Thuma, și l-a criticat voalat pe Nicușor Dan, într-o conferință de presă ținută la Parlament. Totodată, Burduja nu a respins o candidatură la Primăria Capitalei. Potrivit cutumei din partidul condus de Nicolae Ciucă, cine conduce PNL București este și candidatul liberalilor pentru PMB.

Dacă PNL îi va retrage sprijinul politic lui Nicușor Dan, acordat atunci când partidul era condus de Ludovic Orban, Nicușor Dan va avea greutăți în a obține majoritatea necesară pentru ca proiectele sale să fie aprobate în Consiliul General. Totodată, șansele să câștige un nou mandat la PMB în 2024 ar putea scădea, pentru că PNL va avea un candidat propriu.

  

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *